TECNOLOGIA

Hawking disfruta 4 minuts del vol amb gravetat zero

"Podia haver volat més temps", afirma el científic

2
Es llegeix en minuts
JOAN CAÑETE BAYLE / WASHINGTON

"Ha sigut sorprenent. Podia haver volat molt més temps". Poc més va dir l'astrofísic Stephen Hawking al tornar a terra després d'un dels viatges més emocionants de la seva vida: durant quatre minuts, el científic va experimentar la ingravidesa. Una intensa experiència física --Hawking està des de fa gairebé 40 anys confinat en una cadira de rodes a causa de la malaltia que pateix (esclerosi lateral amiotròfica)-- i també intel.lectual, perquè després de dècades d'estudiar l'univers el científic va tenir una petita idea del que suposa abandonar l'atmosfera terrestre cap a aquest espai desconegut els secrets del qual ell ha contribuït tant a revelar.

No va ser un viatge espacial, sinó una costosa i aconseguida simulació. Hawking, el seu equip mèdic i altres passatgers privilegiats van pujar fins a 10 quilòmetres d'altura a l'interior de Boeing 727 especialment condicionat per a vols parabòlics. Una vegada aconseguida aquesta altitud, l'avió va descendir en picat, i va crear un efecte físic que va permetre als passatgers experimentar la gravetat zero durant 25 segons. Estava previst que hi hagués sis ascensos i descensos, però davant la petició de Hawking, l'aparell va efectuar vuit vegades aquest mateix moviment.

GIMNÀSTIC

"Durant un dels moments d'ingravidesa, Hawking ha efectuat un gir que li hauria suposat una medalla d'or en gimnàstica a la Terra", va dir Peter Diamandis, cofundador de l'empresa Zero Gravity, la companyia que organitza aquests vols. "Hawking ha estat tot el temps somrient i s'hi hauria quedat més temps", va afirmar Diamandis, que va afegir que els metges que en tot moment van controlar les constants vitals del científic es van sorprendre perquè l'organisme de Hawking, de 65 anys, es va acostumar molt bé a la falta de gravetat.

Aquests vols solen originar nàusees i vòmits en aquells que els experimenten, per això es coneix el Boeing com el cometa del vòmit. L'equip mèdic que hi havia dins de l'avió, previst per a qualsevol contingència, no va haver de ser utilitzat, van assegurar fonts de Gravity Zero.

En una roda de premsa anterior a l'enlairament, Hawking va afirmar que amb el seu viatge vol promoure l'"interès de la gent sobre l'espai". Segons l'autor deBrevíssima història dels temps", el futur de la humanitat passa per l'espai, ja que "la vida a la Terra està cada vegada més amenaçada de ser aniquilada per algun desastre com un sobtat escalfament global, una guerra nuclear o un virus modificat genèticament"

Notícies relacionades

El viatge també va servir perquè

Hawking es provés amb vista a un objectiu més ambiciós: volar l'any 2009 en una nau per a vols suborbitals, a uns 100 quilòmetres d'altura, que està desenvolupant l'empresa Virgin. "Espai, ara vinc", va dir l'astrofísic després de l'experiència, i va donar a entendre que l'experimenthavia estat molt satisfactori. Qui ho sap, potser Hawking descobrirà si el que va dir ahir en la roda de premsa anterior a l'enlairament és veritat: "Confio que hi hagi vida intel.ligent fora de la Terra perquè no n'hi ha gaires signes al planeta".