TECNOLOGIA

Hawking desafia la gravetat en un vol especial

L'astrofísic britànic pujarà avui a un avió que duu a terme viatges parabòlics

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / CAP CANAVERAL

L'astrofísic britànic Stephen Hawking, que s'ha passat una gran part de la seva vida estudiant la gravetat des d'una cadira de rodes, experimentarà la ingravidesa a bord d'un avió especial que s'enlairarà avui a les 20.30, hora espanyola, des de Cap Canaveral (Florida, EUA) i aterrarà al mateix lloc al cap de dues hores. L'aparell, un Boeing 727 condicionat per a vols parabòlics, pujarà fins a 10 quilòmetres d'altura i descendirà en picat perquè els passatgers puguin experimentar la gravetat zero durant 25 segons. L'operació, que tindria com a equivalent més pròxim un salt en paracaigudes o una immensa muntanya russa, es repetirà diverses vegades.

"Vull mostrar que les persones no estan limitades pel seu físic mentre no estiguin incapacitades pel seu esperit", va declarar Hawking durant la presentació del viatge, ara fa un mes. El físic estarà envoltat per un equip mèdic.

2.500 PASSATGERS

L'aventura de

Hawking, que té 65 anys, serà per cortesia de l'empresa organitzadora del viatge, Zero-G (g és gravetat), que cobra habitualment 3.500 dòlars per l'experiència. L'avió acostuma a realitzar els picats una dotzena de vegades perquè els passatgers experimentin diversos nivells de sensació, des de la gravetat típica de Mart, que és un terç de la terrestre, fins a la gravetat absoluta. El Boeing especial és conegut popularment com el vomit comet (cometa del vòmit) pels desagradables efectes que poden sentir a bord els que se sotmeten a l'experiència.

Notícies relacionades

Des de l'any 2004, quan va començar a operar, l'empresa ha organitzat més de 100 vols i ha transportat uns 2.500 passatgers. Els vols són similars als que la NASA porta a terme per entrenar els astronautes. També els coneixen molt bé alguns estudiants espanyols d'enginyeria que fan pràctiques a Tolosa (França), encara que en aquest cas es tracta d'un vol amb un Airbus.

El prestigiós físic i divulgador, catedràtic de la Universitat de Cambridge, té una malaltia degenerativa --esclerosi lateral amiotròfica-- que se li va diagnosticar quan tenia 22 anys. La malaltia fa que hagi d'estar confinat en una cadira de rodes i depengui d'una computadora i un sintetitzador per poder parlar. "He estudiat la gravetat i els forats negres durant tota la meva vida, i mai veia l'hora de viure la meva primera experiència en ingravidesa", va manifestar Hawking al mes de gener. El professor també ha anunciat que vol volar l'any 2009 a bord d'una nau desenvolupada per l'empresari Richard Branson per a vols suborbitals, a uns 100 quilòmetres d'altura, on sí que s'aprecia clarament la microgravetat.