LA FESTA VALENCIANA

Cremen les falles infantils davant la vigilància màxima dels bombers pel fort vent

2
Es llegeix en minuts
EFE / VALÈNCIA

El foc ha consumit aquesta nit les 380 falles infantils de València i la seva àrea metropolitana, un any més davant les llàgrimes de milers de nens i nenes que veuen destruir-se l'art del qual més disfruten aquests dies però, també, davant la màxima vigilància dels bombers per les fortes ratxes de vent.

A les deu de la nit, el foc ha començat a devorar els cadafals "menors", alguns d'ells sense els tradicionals castells pirotècnics per precaució davant el vent i davant de prop de 300 bombers desplegats aquesta nit per la capital.

Falles danyades pel vendaval

Les fortes ratxes, de fins a 57 quilòmetres per hora, han fet caure aquesta tarda dos remats a les falles d'Exposición-Micer Mascó i L'Antiga de Campanar i han extremat les precaucions davant la previsió que augmentessin durant la nit, amb el risc que comporten per a la combustió de les falles.

Segons fonts dels bombers i de la Junta Central Fallera, el vent no ha estat finalment obstacle perquè els 1,93 milions d'euros que han costar aquest any les falles "petites" -el pressupost el 2006 va pujar a 1,74 milions- hagin quedat reduïts a cendres, independentment de la seva rellevància econòmica i sempre, això sí, davant les llàgrimes dels més petits.

Col·legi, futbol i amistat

Com cada festivitat de Sant Josep, personatges de contes infantils i de tebeo, protagonistes televisius, llegendes fantàstiques i els temes quotidians -el col·legi, el futbol o l'amistat- han sucumbit a les flames en una nit marcada pel brusc descens tèrmic, el vent -ja més fluix que durant la tarda- i l'esgotament de cinc dies de festa total.

El primer premi de les falles infantils, aconseguit per Nou Campanar -igual que en les "grans"-, ha caigut sota el foc purificador de la primavera mitja hora després de la resta. L'obra era de l'artista Julio Monterrubio amb el lema Unes falles la mar de salades.

El segon premi, Exposición-Micer Mascó amb el cadafal Som joguines, juguem de Joan Blanch, i el tercer, Convento Jerusalén amb Simfonia en fa-lla menor de Javier Fernández, tampoc han evitat ser reduïts, en pocs minuts, a cendres i bons records.

Gnoms indultats

Quan ja només quedaven els últims brasers, les falleres i fallers més petits (fins als 14 anys, segons el reglament) han començat a envoltar i saltar les restes del cartró-pedra i del porexpan (el nou material de moda a les falles, similar al suro), situats al costat de les "grans" que des de la mitjanit correran la mateixa sort en un ritual transmès al món sencer.

Del foc només se n'ha salvat oficialment el Ninot indultat infantil, un grup bucòlic de gnoms i fades realitzat pels artistes María Valero i Alfredo Villalba per a la Falla Almirante Cadarso-Conde de Altea amb el lema Qué grande es ser pequeño.

Llàgrimes de la fallera major infantil

Notícies relacionades

A les 11 de la nit i sota el balcó de l'Ajuntament, la Fallera Major Infantil, Inmaculada Escudero, acompanyada de la seva Cort d'Honor -a qui va repartir mocadors prèviament-, també ha plorat al veure com es consumia ràpidament, als sons de l'himne valencià, Gaudim de la Malva-rosa, la falla infantil municipal que Bernardo Estela ha creat amb un pressupost de 26.000 euros.

En ella es resumia el tema protagonista de les falles d'aquest any: la Copa Amèrica de vela i la implicació de València amb el món marí en general i la nàutica en particular.