COL.LECTIUS

Les famílies nombroses celebren l'arribada del carnet monoparental

Els representants de llars amb tres o més fills demanen ajudes perquè el pla funcioni

Volen que es consideri la necessitat de cada casa a l'hora de donar subvencions

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Les famílies nombroses catalanes aplaudeixen la creació d'un carnet per a les llars monoparentals a partir del 2008, però reclamen a la Generalitat que aporti més recursos perquè aquestes acreditacions tinguin sentit. L'Associació de Famílies nombroses de Catalunya (Fanoc), que té 3.000 socis (20.000 comptant tots els membres de cada casa), considera que des del 2004 s'han fet passos endavant, encara que el que es necessita és un gran salt en les prestacions. I hi posa una altra pega: és diferent el tracte que requereix una família amb tres o més fills del que requereix una dona amb un fill. Les necessitats són diferents.

"Avís a les famílies monoparentals: benvingudes al món dels carnets, però que no es pensin que això és la panacea. Les famílies nombroses tenim més descomptes amb el carnet del Club Super3 que amb l'acreditació oficial". No pot ser més clar el director executiu de la Fanoc, Raúl Sánchez, que recorda que les famílies monoparentals i les nombroses "són les que corren més riscos de caure en la pobresa".

ALGUNES MILLORES

Tot i defensar el naixement de la targeta, Sánchez recorda que "el carnet és paper mullat si no hi ha més recursos públics. Alerta amb la demagògia". El directiu de la Fanoc admet que les ajudes han crescut des del 2004, però insisteix que són "pèssimes" encara. "A sobre, estem lluitant per la prioritat que ens volen prendre en la matriculació escolar i perquè l'Autoritat del Transport Metropolità ens faci el descompte que es nega a fer-nos".

El suport de Sánchez al carnet monoparental és clar, però envia un avís a la Generalitat: "Que no diguin que el tracte serà igual perquè, per exemple, una família nombrosa necessita una casa de protecció oficial més gran que una dona amb un nen, i tampoc és el mateix la despesa d'aigua que es fa en una casa que en una altra..."

INSEMINACIÓ

Notícies relacionades

Daniel Arasa, president del Grup d'Entitats Catalanes de la Família, valora també la targeta perquè "ajuda els més necessitats" i perquè "ja que no es fa res amb les famílies nombroses, potser ara es faran més coses a l'haver-hi més pressió". Arasa, que s'oposa que una dona sola s'insemini artificialment per tenir fills, no és contrari que, "una vegada comès l'error", la mare rebi subvencions: "Aquest fill no en té cap culpa".

Sònia Bardají, presidenta de la Federació Catalana de Famílies Monoparentals, indica que moltes dones que han optat per la inseminació no necessiten tant suport, però altres l'acaben necessitant. A més a més, el seu col.lectiu (500 dones i 10 homes) no fa distincions. "Estem tots units per exigir que es tinguin en compte els nostres drets. Sabem que el carnet és només un petitíssim pas".