MEDI AMBIENT

Els municipis catalans amb mosquit tigre passen de 7 a 26 en un any

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

El mosquit tigre asiàtic oAedes albopictusva criar l'any passat en almenys 26 municipis catalans, amb un nucli principal al Vallès Occidental, i en quatre més es va documentar la seva presència però no la seva reproducció, segons un informe publicat ahir pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat. La fumigació i altres mesures de control poden ajudar, però en el dia d'avui la prevenció segueix sent l'arma més eficaç per frenar l'expansió del molest insecte.

Notícies relacionades

L'expansió del mosquit ha estat espectacular des dels primers indicis de la seva presència, el 2002, i des dels primers casos oficials, que daten de l'estiu del 2004 (Sant Cugat i Cerdanyola). L'any següent, l'espècie va colonitzar cinc municipis (Sant Quirze del Vallès, Rubí, Molins de Rei, Ripollet i Terrassa) i el 2006 van ser 19 més, gairebé el triple. Malgrat això, Medi Ambient parla d'un "alentiment" de l'expansió degut "probablement" al fet que els dos últims anys han estat molt secs. També assegura que l'insecte es troba en "àrees concretes i delimitades".

Tot i que la temporada del mosquit va finalitzar a l'octubre, Medi Ambient encara no havia facilitat la llistaoficialde municipis afectats. El 2006, subratlla l'informe, el mosquit no només estava present a gairebé tota la regió metropolitana (Barcelona, l'Hospitalet, Barberà, Badia, Castellbisbal, Montcada i Reixac, Polinyà, el Papiol, Santa Perpètua, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels, Esplugues, Sant Just, Vallirana, Pallejà i Gavà), sinó també en municipis més allunyats, com Vilanova i la Geltrú (Garraf) i Caldes d'Estrac (Maresme) i fins i tot a Altafulla (Tarragonès). A Sabadell, Castellar del Vallès, Sitges i Tortosa se n'ha detectat la presència, però no la reproducció.

Temes:

Mosquit tigre