Els infarts es diagnostiquen malament i tard en les dones

Sanitat avisa que les pacients associen el dolor al pit a causes psicològiques

Un estudi assenyala que l'home té més temps per dormir i fer esport

2
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / MADRID

Les angines de pit i els infarts de miocardi són diagnosticats malament i tard en les dones. El motiu és que es tracta de malalties considerades com a "típicament masculines", de manera que les pacients tendeixen a associar el dolor al pit amb problemes psicològics o de tensió. Així, recorren més tard --o directament no recorren-- als serveis sanitaris a la recerca d'ajuda. Fins i tot encara que vagin a l'hospital poden ser víctimes d'un error en el diagnòstic per part dels metges. Així es desprèn d'un informe de la salut de les dones, que ahir va presentar la ministra de Sanitat, Elena Salgado. Segons les seves dades, les dones amb infart o angines de pit són ateses, de mitjana, una hora més tard que els homes.

L'informe deixa clar que les dones viuen més que els homes però a la vegada gaudeixen de més mala salut. A més a més, prenen més fàrmacs que ells. Una dada clau per comprendre això és la distribució dels temps de treball i oci. Els homes practiquen esport i dormen més perquè disposen de més temps que les dones, que acostumen a dedicar-se de ple a cuidar la casa. "La sobrecàrrega física i emocional que aquesta situació provoca en elles --afirma l'informe-- també repercuteix de manera negativa".

CÀNCER DE MAMA

Respecte del càncer, l'estudi constata que el de mama és la primera causa de mort entre les espanyoles. Tot i que la supervivència se situa al voltant del 75% als cinc anys del diagnòstic, la seva incidència està augmentat en els últims anys. "Factors com ara el retard en el primer embaràs o l'abandonament de la lactància materna podrien haver contribuït a l'augment, però cal seguir investigant", adverteix l'estudi.

L'obesitat és més freqüent entre les dones, sobretot a partir dels 50 anys, i en les capes socials més desafavorides. L'estudi també afirma que les dones són més vulnerables davant el virus de la sida. Això es deu a dos motius. El primer és que, a causa de les diferències que hi ha entre el semen i el fluix vaginal, resulta més fàcil que un home transmeti el VIH a una dona que al contrari. El segon és que l'ús dels preservatius, va explicar la ministra, en algunes ocasions, "encara depèn de l'home".

Una vegada analitzat el panorama de la salut sexual de les espanyoles, la ministra va proposar un seguit de mesures. Entre elles, "la revisió de la informació disponible sobre l'atenció a les malalties cardiovasculars, els programes de cribatge de càncer de mama i l'abordatge de la fatiga crònica".

Notícies relacionades

SALUT I ATUR

Un altre informe, aquest provinent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha arribat a la conclusió que les dones que estan a l'atur tenen més bona salut mental que no pas les que treballen, mentre que els homes que treballen es troben en més bon estat de salut.