DEMÀ, A 'SCIENCE'

Un estudi certifica que el dinosaure de Terol pertany a una nova espècie europea

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / TEROL

Tres anys després que un grup de paleontòlegs espanyols trobessin a la localitat de Riodeva (Terol) les restes d'un sauròpode gegant, un estudi certifica que les restes de l'exemplar pertanyen a un nou grup de dinosaures europeus.

Se l'ha anomenat Turiasaurus riodevensis i l'estudi de les seves restes, per part dels paleontòlegs de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol-Dinópolis, Rafael Royo, Alberto Cobos i Luis Alcalá, es publica demà a la revista Science.

Una nova espècie

El director de la Fundació, Luis Alcalá, ha destacat que "no és només un nou tipus de dinosaure, sinó que s'ha descobert un nou grup de dinosaures". L'estudi determina que aquesta nova espècie va viure fa 145 milions d'anys, en el límit del juràssic i el cretàcic en zones de grans rius.

Al jaciment de Barrihonda (Riodeva) se'n va trobar l'húmer, d'1,79 metres de longitud, una ungla, un radi de la pota davantera, la pota més gran del món d'un sauròpode. La seva anàlisi ha determinat una nova espècie de la qual també hi ha restes en altres punts del país, Portugal, França, Anglaterra, Àsia, Xina i Sud-amèrica.

Royo ha afirmat que el de Riodeva "és molt complet i el seu estudi a fons ha servit per definir una nova espècie i per aconseguir classificar els sauròpodes primitius a nivell mundial".

Unes 40 tones i 32 metres

El treball també ha estat d'utilitat per corroborar que el gegant de Riodeva pesava entre 40 i 48 tones, i que tenia una longitud de 32 metres. "A més que és el dinosaure més complet que s'ha trobat al món, és un dels més grans", ha destacat Cobos.

Notícies relacionades

Els estudis han estat presentats aquesta tarda a Terol pels tres paleontòlegs. També hi ha estat present el vicepresident del Govern d'Aragó, José Ángel Biel, que s'ha compromès a aportar més ajudes per part de l'Executiu aragonès a la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol-Dinópolis.

Des del descobriment del 2003, s'han localitzat en aquest lloc 36 jaciments.