PUBLICAT A 'NATURE'

Una nova mutació genètica relaciona l'envelliment amb els danys a l'ADN i la regulació genètica

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID

Investigadors del Centre Mèdic Erasmus de Rotterdam (Holanda) i la Universitat de Newcastle (Regne Unit) han descobert una nova mutació genètica que relaciona l'envelliment amb la regulació genètica i els danys a l'ADN.

Les conclusions de l'estudi, que associa les dues teories actuals sobre per què envelleix l'ésser humà, es publiquen a la revista Nature.

La certesa de dues teories

La nova mutació descoberta produeix una forma greu de progèria, una malaltia que produeix un envelliment accelerat. Per alguns experts, l'envelliment està regulat pels gens i per altres, es deu a l'acumulació gradual de danys a l'ADN. En l'estudi actual els investigadors suggereixen que les dues teories són encertades.

Notícies relacionades

Els científics han trobat una nova mutació en el gen XPF d'un pacient humà que causa una forma greu de progèria. La investigació, realitzada en ratolins, mostra com els animals més joves tenen moltes característiques dels ratolins ancians normals. Això inclou una reducció en la senyalització de la insulina; taxes superiors de mecanismes de mort cel·lular, reparació de l'ADN i antioxidants; i un canvi en el mecanisme de regeneració de nous teixits. Els resultats suggereixen que una acumulació de danys a l'ADN indueix canvis metabòlics dirigits a estendre la vida en lloc de mantenir el creixement.

Segons els investigadors, els danys a l'ADN condueixen al declivi funcional associat amb l'envelliment. Però la genètica, i en particular el mecanisme de senyalització de la insulina, influeix sobre la rapidesa amb què s'acumulen els danys i es perd el funcionament.