METEOMANIA // Alfred Rodríguez Picó

'LA TORMENTA PERFECTA'. La pel.lícula es va basar en fets reals

1
Es llegeix en minuts
Alfred Rodríguez Picó

El gener del 2000 es va estrenar La tormenta perfecta, pel.lícula de Wolfgang Petersen protagonitzada per George Clooney, i basada en fets reals que ara explicarem. Se la va denominar perfecta perquè, per a la gestació del temporal, hi va haver una combinació de factors que van generar la borrasca més potent del segle XX a la costa est dels Estats Units.

Notícies relacionades

L'octubre del 1991 s'havia acabat la temporada d'huracans, però sobre el Carib encara hi quedaven restes del Grace. A l'interior del Canadà i els EUA es va obrir un passadís d'aire fred que va viatjar des de la zona dels grans llacs fins a la de Nova York. Per una altra part, es va originar la primera invasió freda de la tardor des del nord-est del Canadà cap al sud, que va absorbir les restes de l'huracà i les va traslladar cap al nord. Alimentat per la gran massa d'aire fred que li arribava i amb una temperatura superficial de l'oceà una mica elevada, es va transformar en una borrasca de dimensions i potència increïbles.

La pertorbació va viatjar cap al nord sobre el mar, però va afectar moltes zones de l'est dels EUA, sobretot de la costa. Vents sostinguts de 120 a 160 quilòmetres per hora, pluges torrencials i, al mar, onades mai observades. Una boia canadenca va registrar una onada de 30,5 metres (com un edifici de 10 pisos). El resultat van ser milers de vivendes destrossades, platges que van desaparèixer, molls destruïts, tancament d'aeroports i carreteres. Hi va haver nou morts: sis d'ells van ser els tripulants del vaixell Andrea Gail. El 2 de novembre, la borrasca va tornar sobre els seus passos cap al sud i es va desfer.