IMMIGRACIÓ

El Senegal busca al mar 102 desapareguts

Rescatats 25 supervivents després de 14 dies de calvari a l'Atlàntic

2
Es llegeix en minuts
JOSEP SAURÍ / RABAT

Les tragèdies en aigües de l'Atlàntic se segueixen succeint. Un total de 25 emigrants clandestins més que intentaven arribar a les Canàries en una piragua van ser rescatats dissabte per pescadors de Saint Louis, 320 quilòmetres al nord de la capital senegalesa, Dakar. Del seu relat se'n desprèn que 102 persones van desaparèixer al mar al llarg dels 14 dies de penosa travessia.

Segons el testimoni dels supervivents, l'embarcació, amb 127 persones a bord, va bolcar dues vegades i la majoria dels desapareguts es van ofegar. Altres van sucumbir a l'esgotament, el fred, la gana i la set, i els seus cossos van ser llançats al mar. "Crèiem que arribaríem a Espanya sense problemes, perquè portàvem GPS. Però el temporal ens va frenar davant de les costes del Sàhara. L'onatge no ens deixava avançar, i ja feia uns quants dies que no teníem provisions. Només podíem beure aigua de mar. Vam haver de fer mitja volta", va explicar a l'AFP un dels rescatats, Siaka Dieng, a l'Hospital Regional de Saint Louis.

DEPRESSIÓ I AL.LUCINACIONS

Malgrat que les seves vides no corren perill, els nàufrags van arribar extenuats i deshidratats. Molts presentaven llagues i ferides per mossegades de peixos, a més de diarrees i "un estat depressiu, marcat per al.lucinacions" després de la terrible experiència viscuda, va informar el doctor Demba Dieng.

Un temporal amb forts vents i fred intens ha castigat la zona els últims dies. La Marina senegalesa va emprendre ahir una operació de recerca, però les esperances de trobar supervivents són pràcticament nul.les. Segons sembla, la piragua procedia de la regió de Casamance (sud del Senegal) i podria haver recollit més viatgers a Djiffer (centre).

MENYS SORTIDES, MÉS RISC

Des de finals de setembre, les dures condicions meteorològiques pròpies d'aquesta època havien frenat notablement la sortida de piragües amb destinació a les Canàries. A això hi ha contribuït el dispositiu de vigilància conjunt de la UE (Frontex) i les forces de seguretat senegaleses, que ha interceptat una desena d'embarcacions amb unes 600 persones a bord, com també les gairebé 5.000 repatriacions fetes des d'Espanya al setembre i l'octubre. Però, malgrat tot, hi continua havent intents, extremadament arriscats, de desafiar el mal temps i buscar rutes alternatives a les vigilades per Frontex.

NAUFRAGIS RECENTS

Notícies relacionades

Dimecres passat una altra piragua va arribar en circumstàncies similars a la platja de Yoff, un suburbi al nord de Dakar, amb 29 supervivents i un o dos cadàvers a bord, segons les fonts. Tot i que les dades són molt confuses, en la travessia hi poden haver desaparegut 74 persones. L'embarcació va sortir de l'illa de Diogué, a la desembocadura del riu Casamance.

Dijous les autoritats marroquines van informar d'un altre rescat a prop de Dakhla (Sàhara Occidental), amb cinc morts i 47 supervivents. I fonts senegaleses van informar d'un altre naufragi amb 14 víctimes la setmana anterior, del qual no han transcendit més detalls.

Temes:

Senegal