EL DOBLE DE FA 8 ANYS

Més d'un 6% dels joves catalans pateixen trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia

1
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

Un 6,4% dels catalans d'entre 12 i 24 anys, és a dir, uns 118.000 joves, tenen algun tipus de trastorn del comportament alimentari com ara anorèxia o bulímia, xifra que s'ha duplicat en els últims vuit anys, segons ha alertat avui l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (Acab).

Aquesta és una de les conclusions d'un estudi que ha realitzat l'Acab, en col·laboració amb la Fundació Viure i Conviure de Caixa Catalunya, a partir les conferències que va impartir el curs passat a mig miler d'escoles i instituts de tot Catalunya.

Els professionals d'Acab van detectar un total de 430 possibles casos de trastorns alimentaris entre els prop de 14.000 estudiants que van participar en les xerrades, cosa que significa un o dos casos a cada classe, en la seva majoria de tercer d'ESO i, per tant, entre adolescents d'entre 14 i 15 anys.

117.000 dones i 1.100 homes

En el conjunt de Catalunya, l'Acab estima que unes 117.000 dones i 1.100 homes pateixen trastorns de la conducta alimentària, la tercera malaltia més freqüent en l'adolescència en aquesta comunitat, amb un 21,5% de casos crònics i un 6% de mortalitat.

D'aquests, 21.500 casos corresponen a malalts de bulímia, 7.700 d'anorèxia i la resta, uns 88.000, a altres trastorns no identificats, però no per això menys greus, segons ha remarcat el vicepresident de l'Acab, Ramon Guardia, que ha explicat que moltes d'aquestes disfuncions alimentàries incipients deriven en anorèxia o bulímia.

Líders i amb èxit

Notícies relacionades

El perfil de les persones que presenten símptomes o risc de patir aquestes "malalties mentals" és el d'una jove d'entre 14 i 16 anys, amb tendència al perfeccionisme, amb una baixa autoestima i molt determinada pel físic, que se sent a més molt pressionada per la resta del grup i intenta respondre als cànons imperants de bellesa.

No obstant, i en contra del que es pensava fins ara, que els malalts d'anorèxia o bulímia eren en la seva majoria persones introvertides o amb problemes de comunicació, s'ha detectat que cada vegada més són víctimes d'aquesta malaltia joves "amb èxit" dins del grup, tant pel seu expedient acadèmic com per la seva imatge física, que tenen al seu voltant un grup de noies que intenta copiar-la.