CONDICIONS IDÒNIES

El mosquit tigre s'estén per l'àrea metropolitana de BCN aprofitant els desplaçaments dels cotxes

Els biòlegs auguren una expansió d'aquest insecte per Espanya durant l'any que ve

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / BARCELONA

El mosquit tigre s'estén amb més rapidesa per l'àrea metropolitana de Barcelona i hi ha evidències que ho fa, principalment, gràcies als cotxes que diàriament realitzen trajectes curts entre els nuclis urbans.

Així ho ha revelat el biòleg del Servei de Control de Mosquits Tigre del Baix Llobregat Roger Eritja en una taula rodona celebrada sobre l'expansió d'aquest insecte d'origen asiàtic a Catalunya. Eritja ha especificat que el mosquit "troba un lloc idoni sota el seient del cotxe", ja que és un espai fresc i ocult.

No obstant, per les condicions d'humitat i temperatura del vehicle, no pot sobreviure gaire temps, i només s'expandeix entre municipis pròxims, "com una taca d'oli", ja que una vegada surt del cotxe busca un nou hàbitat idoni per al seu procés reproductiu.

N'augmenta la presència al Baix Llobregat

Aquest insecte, amb franges blanques al llarg del tòrax i de potes llargues, pon els ous en envasos que continguin poca aigua, on es desenvolupen les fases de larva i polpa fins que es transformen en adults, un procés que dura al voltant d'una setmana. Per aquest motiu, s'ha d'evitar deixar aigua estancada durant més de set dies.

Només al Baix Llobregat s'ha detectat la seva presència en nou municipis, a més de l'Hospitalet, quan a principis d'any únicament es trobava en dos. En l'actualitat, aquest insecte ja es troba al Papiol, Molins de Rei, Castellbisbal, Esplugues, Sant Just Desvern, Vallirana, Pallejà, Gavà i Castelldefels. A Barcelona ciutat, el mosquit ja afecta set dels 10 districtes, amb especial incidència a Horta-Guinardó i Sarrià.

Pròxima expansió per Espanya

El Servei de Control de Mosquits Tigre del Baix Llobregat augura una expansió d'aquest insecte per Espanya l'any que ve, seguint els paràmetres expansionistes que ha utilitzat aquesta espècie colonitzadora en països com Itàlia i els Estats Units. "No es pot predir quan trigarà a expandir-se per tot Espanya" ha afirmat Eritja. Per l'expert, és "difícil" que el fenomen no es produeixi "amb rapidesa".

Notícies relacionades

En aquest sentit, recentment s'ha trobat una gran presència d'aquests insectes en una empresa de Gavà que recicla pneumàtics --un dels hàbitats preferits per incubar quan queden restes d'aigua al seu interior--. Així, donat que l'empresa envia pneumàtics per carretera per tota la península, la possibilitat que s'estengui per tot Espanya en poc temps sembla més possible.

Per la seva part, el biòleg del departament de Medi Ambient de la Generalitat Antoni Torell ha constatat que el mosquit ja és "sedentari" i que "la seva exterminació és inviable", de manera que tots els esforços es concentren a "disminuir la seva població".

Temes:

Mosquit tigre