Garraf

Galàctica mostra a Vilanova 106 invents i noves patents

Un inventor xilè presenta un volant electrònic que pot evitar accidents

2
Es llegeix en minuts
MARISOL GARCÍA / VILANOVA I LA GELTRÚ

Els amants dels enginys i de les últimes novetats podran disfrutar fins diumenge de les 106 innovacions que es presenten a la Fira Internacional d'Invents i Noves Patents, Galàctica. El pavelló del Garraf, a Vilanova i la Geltrú, acull objectes que van des d'allò més quotidià, com ara una manyopla fregall que facilita la feina de fregar plats, fins a allò més sofisticat, com ara un lector de codis de barres amb veu que pot servir per ajudar les persones invidents a fer la compra.

La tretzena edició d'aquesta popular trobada d'inventors, que coincideix amb els 50 anys de la invenció del pal de fregar, segueix apostant per les idees senzilles que fan el dia a dia més agradable i fàcil. Però Galàctica també presenta invents que poden salvar vides, com per exemple un volant elèctric que té la capacitat de detectar la somnolència del conductor.

El xilè Carlos Antonio Carreño ha dissenyat un volant equipat amb sensors de pressió (semblants als botons d'una ràdio) que poden detectar si el conductor del vehicle s'està adormint i obligar el motor a aturar- se. Aquests sensors poden apreciar el nivell de son per la pressió que el conductor exerceix sobre el volant. De moment, l'invent està pensat només per a vehicles de gran cilindrada, com són ara els autocars i els camions.

GENERADOR D'ENERGIA

Carreño, que ha portat a Galàctica vuit invents, també ha ideat un generador d'energia basat en les bombes d'aire per inflar rodes de bicicletes. L'invent consisteix en unes plaques subterrànies col.locades sota l'asfalt de manera que, quan els cotxes hi circulen per sobre, puguin injectar aire a un acumulador des d'on l'aire passa a una turbina per generar electricitat.

Notícies relacionades

En l'àmbit de la salut, la fira exhibeix un conjunt de quatre broquets per deixar de fumar. Els broquets s'adapten al filtre dels cigarrets i permeten anar disminuint la quantitat de quitrà i nicotina que els fumadors inhalen amb cada glopada. El fumador va canviant el broquet a mesura que el cos s'adapta a un consum més baix d'aquests productes nocius.

Durant la inauguració de la fira, ahir a la tarda, els inventors van comentar com de sacrificat és el seu ofici. Depenen que una marca o una empresa s'atreveixi a comercialitzar les seves idees i han de pagar preus molt alts per les patents.

Temes:

Patents