Fenomen audiovisual

‘Succesion’: així és la sèrie d’HBO Max capaç de mirar als ulls a ‘Els Soprano’ i ‘The wire’

  • Cinc raons per entendre per què ens fascina la sèrie d’HBO Max creada per Jesse Armstrong, descarnada crònica de les lluites de poder d’una família multimilionària, que va camí de convertir-se en llegenda de la ficció televisiva.

‘Succesion’: així és la sèrie d’HBO Max capaç de mirar als ulls a ‘Els Soprano’ i ‘The wire’

HBO

6
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +
Nando Salvà

Si afirmem que ‘Succession’ és una de les millors sèries actuals no només no exagerem sinó que, molt al contrari, probablement estiguem quedant curts. Acabada d’estrenar la seva tercera temporada, la crònica de les lluites de poder al si de la família encapçalada pel magnat mediàtic Logan Roy (Brian Cox) va camí de convertir-se en llegenda de la ficció televisiva. Si ja ha assolit l’estatus d’altres ficcions produïdes per la cadena HBO com ‘Els Soprano’ i ‘The wire’ és una cosa sobre la qual es pot discutir, però qui defensi que no ho és necessitarà pensar-ho molt per trobar motius. El que segueix són alguns dels arguments que expliquen el seu èxit, ratificat per la notícia coneguda aquest mateix dimecres 27 d’octubre: acabada d’estrenar la tercera temporada, HBO Max ha anunciat la seva renovació per una quarta.  

¿Drama còmic o una comèdia tràgica?

El 3 de juny del 2018, la cadena HBO estrenava la primera temporada de ‘Succession’, sèrie creada per Jesse Armstrong sobre els avatars dels Roy, una família al capdavant d’un imperi mediàtic el despòtic patriarca del qual, Logan (Brian Cox), comença a tenir seriosos problemes de salut i haurà de buscar un hereu entre els seus quatre fills, Kendall (Jeremy Strong), Siobhan (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) i Connor (Alan Ruck). Una enlluernadora exhibició de comèdia de la crueltat d’inequívoc pols shakesperià en la qual les monstruoses dosis de mesquinesa només seran tolerables per la capacitat d’Armstrong i el seu equip de guionistes per impregnar el conjunt d’un irresistible humor negre.

Aquest és, potser, el gran secret de ‘Succession’: ¿és un drama còmic o una comèdia tràgica? En qualsevol cas, i a foc lent, la sèrie, amb les seves metralladores línies de guió, les seves sufocants tempestes familiars, la seva mirada cruel al miserable món dels rics, els seus crèdits inicials amb la irrepetible sintonia de Nicholas Britell, el seu repartiment d’actors en estat de gràcia, ha anat captivant públic i crítica fins a convertir-se en imprescindible i, per descomptat, en multipremiada: la segona temporada va ser distingida l’any passat amb set Emmy, entre els quals, el de millor sèrie dramàtica.

Una família com la nostra, o no

Una jornada en la vida dels Roy és una col·lecció de traïcions, mentides i punyalades per l’esquena, tan brutals, que resulten terapèutiques per a l’espectador: ens demostren que, en comparació, la nostra pròpia família no és tan disfuncional al cap i a la fi. El ferotge octogenari que ocupa el centre de tota aquesta activitat se sap més astut, més ambiciós i més despietat del que cap dels seus oponents serà mai; és un home per a qui fins i tot l’amor és una forma d’abús i que s’ha passat la vida ensinistrant els seus fills perquè es trenquin la cara els uns als altres per la seva aprovació.

Amb el temps, inevitablement, aquests quatre fills s’han convertit en un grup de persones trencades, constantment sotmeses a la humiliació activa i passiva; pot ser que a estones odiïn el seu progenitor i fins i tot les seves pròpies vides però estimen el luxe i estimen viure al costat del rei. No pensen renunciar a això. Entre tots, sens dubte la figura més tràgica l’encarna Kendall (Jeremy Strong), un home tan fet malbé que, segons el seu parer, l’única manera de guanyar-se l’amor del seu pare és acabar amb ell. Probablement tingui raó.

Els rics són gent menyspreable

En els últims temps, diverses ficcions audiovisuals l’han agafat amb els rics i les seves perverses formes de vida, com ‘The White Lotus’ (HBO Max), ‘Exit’ (Filmin) o ‘Nine perfect strangers’ (Prime Vídeo). Cap, no obstant, com ‘Succession’ per connectar hàbilment amb el ‘zeitgeist’. La sèrie de Jesse Armstrong posa el focus al cim de la cadena tròfica econòmica i social a través de les desventures d’una família de magnats mediàtics, però sense la menor fascinació per la riquesa, el luxe i estatus que desprenien fites pretèrites sobre estirps multimilionàries com ‘Falcon Crest’, ‘Dinastia’, ‘Dallas’ o, des de l’eixelebrat serial mexicà, ‘Los ricos también lloran’.

No és un bon moment per riure-li les gràcies als més privilegiats, rostre impúdic d’un món que amenaça ruïna i, en aquest sentit, ‘Succession’ és un magnífic reflex dels menyspreables tripijocs d’aquesta elit que maneja els fils del poder, pel que fa a exaltació tragicòmica del grotesc dels seus actes. Perquè ser ric a ‘Succession’ és, per damunt de tot, ser detestable. I tot i així, i potser per aquesta raó, ens fascina la sèrie i el seu univers de maldat.

Un fotograma de la sèrie ‘Succession’, d’HBO

/ HBO

El confort de l’etern retorn

En realitat, l’univers de ‘Succession’ és essencialment immutable. Es compon d’una concatenació cíclica de crisis i combats que sempre tenen lloc en entorns opulents i sempre involucren adversaris ferotges per a qui guanyar o perdre és exclusivament una qüestió d’orgull perquè, al cap i a la fi, els fastigosament rics gairebé mai deixen de ser-ho. El que hi ha en joc entre els seus personatges són només les emocions, i per això els escàndols i conflictes financers van resolent-se a bon ritme i de manera fins a cert punt inconseqüent. 

És principalment d’aquesta manera que ‘Succession’ ens manté atrapats dins d’un ‘statu quo, el que impera al si de la família Roy, molt més blindat del que al principi se’ns va fer creure. Tot i que amb el seu episodi pilot la sèrie es va presentar com un transsumpte d’‘El Rei Lear’, o la història de com un grup d’hereus lidien amb la mort del patriarca, en realitat ha resultat ser la història de com aquests hereus s’enfronten a un patriarca que simplement es nega a morir. Una vegada i una altra els veiem maniobrar inútilment mirant d’enderrocar-lo, fracassar i tornar a intentar-ho

Jeremy Strong i Brian Cox, en un fotograma de ‘Succession’

/ HBO

El valor d’unes sigles

Notícies relacionades

En bona mesura, HBO s’ha guanyat la seva reputació prenent gèneres considerats vulgars com a base per crear el tipus de ficcions que incendien xarxes socials. Si ‘Els Soprano’ va reinventar la intriga gangsteril dotant-la d’extraordinària fondària psicològica i ‘Joc de trons’ va alterar les convencions de la fantasia heroica per parlar de política, en el fons ‘Succession’, com apuntàvem abans, és un serial sobre les vides dels rics similar a ‘Dallas’ o ‘Falcon Crest’; la diferència és que aquí l’opulència i la decadència aspiren no a delectar-nos sinó a regirar-nos l’estómac, i a deixar-nos clar que la recerca de la riquesa sovint és una manera d’omplir enormes buits interiors. 

Igualment encertada ha sigut l’estratègia de la cadena a l’hora de cultivar l’audiència de la sèrie. Tot i que es va guanyar una acèrrima legió de defensors, no pot dir-se que la seva primera temporada fos un èxit. Va ser el prolongat parèntesi que va precedir l’estrena de la segona el que va permetre al boca-orella obrar la seva màgia, i va fer que les desventures dels Roy deixessin de ser el secret millor guardat de la televisió per convertir-se en carn de mem i GIF. En el cas del trànsit entre la segona i la tercera, les restriccions derivades de la Covid-19 van allargar l’espera fins a fer-la gairebé insuportable per a la cada vegada més gran legió de fans.

Fotograma de l’episodi 8 de la segona temporada de ‘Succession’

/ HBO

Temes:

HBO