ESTRENA A DISNEY+

‘Star Wars: Visions’, la galàxia de Lucas en clau anime

  • Parlem amb els productors de la sèrie, en què set estudis d’animació japonesos donen la seva visió de l’univers de ‘La guerra de les galàxies’

‘Star Wars: Visions’, la galàxia de Lucas en clau anime

Lucasfilm

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De sobres és coneguda la influència de la cultura japonesa a ‘La guerra de les galàxies’: els jedi, al cap i a la fi, s’entrenen com samurais de tota la vida. El cine de Kurosawa (i més en concret, ‘La fortaleza escondida’) tenia espai prioritari en el santoral d’inspiracions de Lucas. «El que no sap tanta gent és que, a més, Lucas sempre ha sigut fan de l’anime», ens explica James Waugh, productor executiu i vicepresident de continguts i estratègia de franquícies de Lucasfilm. «I aquest interès va ser fonamental en el desenvolupament de Lucasfilm Animation».

Els curts animats de ‘Star Wars: Visions’, la sèrie que Disney+ estrena dimecres, dia 22, no són exactament obra d’aquesta divisió, sinó d’un grapat d’estudis d’animació japonesos convidats a donar la seva visió de l’univers de Lucas. Després de dècades d’inspiració mútua, aquest encreuament de mons havia de passar. (Waugh): «Des de fa temps ens preguntàvem com podríem fer un anime de ‘Star Wars’ i poder permetre als creadors que alliberessin la seva creativitat. Una cosa com Disney+ donava espai per experimentar i per fi ens hi vam posar». 

Des de Lucasfilm van entaular contacte amb Qubic Pictures, companyia especialitzada en la creació d’anime per a plataformes globals de ‘streaming’. La seva productora Kanako Shirasiki explica com van triar els estudis participants: «Volíem que fos una representació variada. Per això hi apareixen des de veterans de la indústria com Production I.G [‘Ghost in the shell’] i Studio Trigger [‘Little Witch Academia’] a d’altres de més joves com Science Saru i Geno Studio [subsidiari de Twin Engine]. La idea era mostrar la varietat de veus de l’anime».

Altres veus, altres àmbits

De Lucasfilm se sol criticar (o celebrar, entre els fans puristes) la seva reticència a introduir noves perspectives i jugar amb el cànon. No obstant, en aquesta eclèctica col·lecció de curts s’ha donat marge de maniobra als creadors: «Hi va haver converses per intentar que les històries fossin autènticament ‘Star Wars’, però sempre des de la seva visió», precisa Waugh. «El marc de treball era clar: no feia falta cenyir-se a cap cronologia, només buscar un relat celebrant. D’aquesta manera rebríem idees que explotarien les possibilitats de l’animació i serien inesperades».

L’inicial ‘The duel’, de l’estudi Kamikaze Douga, és una història de samurai errant en blanc i negre amb brots de color. Després arriba ‘Tatooine rhapsody’, de Studio Colorido, òpera rock amb missatge de ‘segueix el teu cor’. En l’al·lucinant ‘The twins’, Studio Trigger se serveix d’estilitzats efectes visuals i un ús electritzant del color per mostrar l’enfrontament entre un parell de bessons creats mitjançant el poder del costat fosc.

Notícies relacionades

Una altra joia del lot, amb un estil d’animació molt diferent, basat en les 2D clàssiques, és ‘The ninth Jedi’, en què el director Kenji Kamiyama (‘Ghost in the shell: stand alone complex’) respon a la pregunta: ¿Què n’ha sigut dels cavallers jedi després de les nou pel·lícules? També delicioses són les propostes de Science Saru: la trista història d’amor ‘Akakiri’, dirigida per Eunyong Choi (presidenta de l’estudi), i ‘T0-B1’, obra (mestra) de l’espanyol Abel Góngora, director de l’equip d’animació Flash en aquest estudi de Tòquio. «Abel volia portar diferents elements de la història de l’anime [el droide protagonista és molt Astro Boy] i combinar-los en una història de ‘Star wars’. Les seves eleccions de disseny són realment úniques», celebra Shirasiki.

¿És ‘Star Wars: Visions’ una col·lecció de pilots encoberts? ¿O mai més tornarem a saber res de T0-B1? ¿De debò? (Waugh): «Volem fer novel·les [ja s’ha anunciat per a l’octubre ‘Ronin’, extensió de ‘The duel’] i mangues, i desenvolupar altres projectes d’animació. Totes aquestes històries tenen potencial per créixer». És a dir, és una col·lecció de pilots encoberts.

Temes:

Sèries