Guia de visionaments

10 grans episodis sobre vacances d’estiu

  • Coincidint amb els dies de festa per a molts, repassem algunes escapades mítiques de sèries de televisió, totes, fàcils de recuperar en ‘streaming’

10 grans episodis sobre vacances d’estiu

AMC

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sobretot des que les plataformes permeten descarregar material ‘offline’, anar-se’n de vacances no ha sigut excusa per dedicar almenys una estona al dia a la passió per la ficció serialitzada. Els dies de (relatiu) descans poden servir per posar-se al dia amb les estrenes de l’any, recuperar clàssics pendents o, en cas de no poder viatjar, fer-ho a través de les desventures dels teus personatges predilectes. Aquí recordem una desena d’escapades estiuenques mítiques d’unes quantes sèries de televisió

1. ‘Seinfeld’: ‘Los Hampton’ (S5E21; 1994) 

1. ‘Seinfeld’: ‘Los Hampton’ (S5E21; 1994) 

En el penúltim episodi de la cinquena temporada, la banda se n’anava de cap de setmana als luxosos Hampton per anar a veure el nadó d’uns amics. No era l’únic que veien: El Jerry, l’Elaine i el Kramer, almenys, tenen el privilegi de veure en ‘topless’ la nòvia del George (Melora Walters, pre-‘Magnolia’) abans que el mateix George. Aquest últim, a més, pateix la visita inesperada de la nòvia del Jerry quan estava despullat i amb el membre viril presumptament encongit per l’aigua de la piscina. Història histèrica de la telecomèdia. Disponible a Prime Video. 


2. ‘Els Simpson’: ‘Verano de 1,5 m’ (S7E25; 1996) 

2. ‘Els Simpson’: ‘Verano de 1,5 m’ (S7E25; 1996) 

De vegades se’ns oblida, però ‘Els Simpson’ podria ser la sèrie (d’animació o no) definitiva: tots els gèneres, tots els humors, enginy i emoció units en un. El final de la setena temporada té gust de gran final de sèrie. Tan surrealista com commovedora, és una delícia iniciàtica sobre l’estiu que la família Simpson es va quedar a la casa de Flanders a cap Cod, la Lisa va lluitar per ser popular, el Bart perquè la seva germana no ho fos, i tot va acabar bé. O millor que bé: als crèdits finals sona ‘All summer long’ de Beach Boys. Disponible a Disney+. 


3. ‘Friends’: ‘El de la playa’ (S3E25; 1997)

3. ‘Friends’: ‘El de la playa’ (S3E25; 1997)

A les telecomèdies se sol utilitzar l’episodi de vacances, en què se surt dels escenaris típics i veiem els nostres herois en altres localitzacions, com a més o menys acolorit final de temporada. ‘El de la playa’ va tancar la tercera temporada de ‘Friends’, però, en honor a la veritat, l’escapada de la banda hauria pogut ser més espectacular: quan arriben a la casa de platja que els han deixat, descobreixen que s’ha inundat i està plena de sorra. S’ha de completar amb ‘El de la medusa’, clàssic inaugural de la següent temporada. Disponible a HBO. 


4. ‘Sexo a Nueva York’: ‘Huida de Nueva York’ (S3E13; 2000) 

4. ‘Sexo a Nueva York’: ‘Huida de Nueva York’ (S3E13; 2000) 

On el grup de millors amigues, a excepció de la Charlotte (Kristin Davis), que acaba de tornar de la seva frustrant lluna de mel, fa una escapada a L.A., perquè la Carrie (Sarah Jessica Parker) pugui parlar amb Matthew McConaughey (així és, Matthew fa de Matthew) sobre la possible adaptació de les seves columnes al cine. Segons ‘Vogue’, és el millor episodi de la sèrie. Sens dubte, resulta molt superior a aquella pel·lícula innominable sobre certes vacances a Abu Dhabi. Disponible a HBO. 


5. ‘The office’: ‘Juegos de playa’ (S3E24; 2003)

5. ‘The office’: ‘Juegos de playa’ (S3E24; 2003)

Donant per fet, tot i que no sigui segur, que podrà deixar el seu lloc per un de millor, Michael Scott (Steve Carell) s’emporta els empleats de Dunder Mifflin a la platja per a una sèrie de jocs amb què podrà decidir qui és el millor substitut. És tot una clara paròdia de ‘Supervivientes’, tot i que les proves són més pròpies d’‘Humor amarillo’. Va dirigir el capítol Harold Ramis en persona, autor d’‘Atrapat en el temps’ i estimat Caçafantasmes (el Dr. Egon Splenger). Disponible a Prime Video.


6. ‘Scrubs’: ‘Mi alma ardiente’ (S8E14 i 15; 2009)

6. ‘Scrubs’: ‘Mi alma ardiente’ (S8E14 i 15; 2009)

Potser l’apassionament al voltant de ‘Ted Lasso’ torni una mica de merescuda reputació a ‘Scrubs’, del seu cocreador Bill Lawrence. Val la pena assistir a cert terrible casament de la tercera temporada o anar-se’n a les Bahames per a un altre casament, el del Conserge (Neil Flynn) de l’Hospital Sacred Heart, en aquest doble episodi hilarant de la vuitena. Però potser és hora d’anar pensant en un ‘rewatch’ complet aprofitant el seu 20è aniversari a l’octubre. Disponible a Disney+.


7. ‘Modern family’: ‘Hawaii’ (S1E23; 2010)

7. ‘Modern family’: ‘Hawaii’ (S1E23; 2010)

Més o menys cada temporada, l’estimada família de Fox se n’ha anat de vacances a alguna part: un ranxo de Wyoming, Disneyland (que no Disneyworld, com a ‘Padres forzosos’), Palm Springs o Las Vegas. Especialment memorable va ser l’escapada a Hawaii: el mòbil de la Haley volant cap a la piscina, la poc greu desaparició de la Lily en un ascensor, els problemes de convivència de l’ordenat Manny i el desfermat Luke... Una màquina expenedora de bromes. Disponible a Disney+.


8. ‘Mad men’: ‘La entrada’ (S6E1 i 2; 2013) 

8. ‘Mad men’: ‘La entrada’ (S6E1 i 2; 2013) 

Aquesta (doble) ‘première’ de temporada arrencava en un paisatge idíl·lic, però en realitat parlem d’una entrega de ‘Mad men’ especialment fosca, en què la mort és gairebé un personatge més. El Don (Jon Hamm) i la Megan (Jessica Paré) han arribat a un hotel de Hawaii en missió de reconeixement amb totes les despeses pagades. Un moment icònic entre mil: El Don llegint l’‘nfern’ de Dante a la platja mentre la Megan demana el segon còctel. Disponible a Prime Video, Rakuten TV i Starz. 


9. ‘Girls’: ‘La casa de la playa’ (S3E7; 2014) 

9. ‘Girls’: ‘La casa de la playa’ (S3E7; 2014) 

Això hauria d’haver sigut una trobada reparadora entre amigues, una oportunitat, com diu la Marnie (Allison Williams), de «demostrar a tothom a través d’Instagram que encara podem divertir-nos com a grup». Però res surt com s’esperava: a la festa s’hi uneix, en paraules també de la Marnie, «el repartiment de ‘Magic Mike’», i la Shoshanna (Zosia Mamet) acaba deixant anar a les seves amigues tot el que pensa d’elles en plena borratxera. Sort d’aquell icònic ball final conciliador. Disponible a HBO. 


10. ‘La maravillosa Sra. Maisel’: ‘¡Nos vamos a los Catskills!’ (S2E4; 2018)

Notícies relacionades

10. ‘La maravillosa Sra. Maisel’: ‘¡Nos vamos a los Catskills!’ (S2E4; 2018)

El drama alegre (més que comèdia hilarant) d’Amy Sherman-Palladino va arribar a un punt bastant àlgid amb l’arc de tres episodis que va portar la Sra. Maisel (Rachel Brosnahan) als Catskills, destinació vacacional favorita dels jueus nord-americans entre els anys vint i els setanta. El primer capítol d’aquest arc, en concret, és un gaudi: res que comenci amb una recreació pla-per-pla dels títols de crèdit de ‘Matar un rossinyol’ pot ser dolent. Disponible a Prime Video. 

Temes:

Sèries