CRÍTICA DE SÈRIE

'Demasiado viejo para morir joven': la pausa pertorbadora de NWR

Aquesta història de violència ambientada entre els Estats Units i Mèxic, formalista i postmoderna fins a la medul·la, té gestos lents, passivitat, moltes pauses i diàlegs d'aparença neutra però molt inquietants

b01a31a4e4e6da2ae9e4c16c4fe9ae5a0

b01a31a4e4e6da2ae9e4c16c4fe9ae5a0

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Nicolas Winding Refn estrena a Amazon ‘Demasiado viejo para morir joven’, sèrie ideada amb el guionista de còmics Ed Brubaker. Directors com el danès són necessaris en el panorama ‘streaming’ actual: subverteixen les regles escrites i, de moment, poden fer el que els dona la gana a les plataformes.

Formalista i postmodernista fins a la medul·la, no és que Winding Refn aprofiti més el temps (la sèrie consta de 10 episodis d’entre 60 i 90 minuts cada un). El que fa és explicar el mateix que ha explicat en altres films esplaiant-se’n més en cada seqüència. Per això aquesta història de violència ambientada entre els Estats Units i Mèxic tégestos lents, passivitat, moltes pauses i diàlegs d’aparença neutra però que resulten molt inquietantsMilers Teller, que interpreta el policia Martin Jones, esdevé un rostre tan impertorbable com el deRyan Goslinga ‘Drive’ i ‘Solo Dios perdona’, les dues pel·lícules de Winding Refn més connectades amb aquesta sèrie, a més de l’ús de música amb sintetitzador analògic deCliff Martínez, un altre segell distintiu del cineasta.

El primer episodi està marcat per la foscor. El director s’atura en elsreflexos de neonsa les finestretes i polides superfícies dels automòbils. Quan l’acció passa en interiors, els personatges apareixen a mitja llum, amb ombres a les cares, neons i penombra, contorns i siluetes. La primera seqüència, de 15 minuts de durada, descriu dos policies corruptes, el protagonista i el seu company de raça negra, que para una noia per saltar-se un semàfor, li pregunta si vol “follar” amb ell i li fa xantatge obligant-la a donar-li tots els diners que porta a sobre.

Notícies relacionades

Així les gasta el director de‘Valhalla rising’, que després explica la relació de Martin amb una menor i la trobada amb el pare d’ella –un multimilionari cocaïnòman–, per passar, en el segon episodi, a esplaiar-se amb el dia a dia d’una família mexicana de narcotraficants, i en el tercer amb el cas criminal d’un pederasta assassinat, i en el quart amb una organització yakuza. Imprevisible (però menys sent Winding Refn), hipnòtic i torbador.


Els 10 capítols de ‘Demasiado viejo para morir joven’ estan disponibles a Amazon Prime Vídeo des del 14 de juny.