PSICOLOGIA

Autoestima en la tercera edat: Cinc maneres de protegir-la

Els canvis de cicle vital impacten en la vàlua personal

zentauroepp51179022 autoestima abuelo191202094004

zentauroepp51179022 autoestima abuelo191202094004 / VIKTOR CAP

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’autoestima és un estat que s’estableix al llarg dels anys. Es nodreix d’experiències vitals, educació i desenvolupament personal. És canviant i està condicionat per elements tant interns com externs a la persona. Certes etapes de la vida tenen un impacte sobre l’autoestima, com passa en la tercera edat. Les capacitats físiques i mentals juntament amb les limitacions poden crear condicions adverses en què la persona té una percepció subjectiva de menys vàlua.

Les condicions de cada persona són les que fan que la seva autoestima es vegi més o menys condicionada. Tenen diferents motius, però tots es poden veure sumits en estats depressius, amb solitud i, també, amb ansietat. Tant familiars com cuidadors o la mateixa persona han d’entendre com funciona l’autoestima i buscar la manera de protegir-la, ja que es relaciona amb com ens veiem i sentim.

Millor autoconcepte

L’autoestima es defineix com la percepció que tenim sobre nosaltres mateixos, el valor que ens atorguem i les capacitats que veiem. Està relacionada amb l’amor propi i l’autoconcepte, i sempre té un caràcter subjectiu. Igual com tota experiència humana que processi el cervell, no se cenyeix a la realitat, sinó que està esbiaixada. Aquest biaix pot ser positiu, quan l’autoestima és alta, o negatiu, quan es troba baixa.

Sentir-nos dignes i valuosos, veure que la nostra vida val la pena i que som capaços de disfrutar dia a dia passa pel filtre de la nostra autoestima, independentment de la nostra edat o les condicions vitals. En moments com la vellesa, es pot veure danyada per les limitacions que tenim i fer-nos caure en una tristesa més gran o, fins i tot, por.

A través dels següents punts, podrem treballar l’autoestima en la tercera edat, tant si en som nosaltres els protagonistes com si és un familiar o algú a qui cuidem:

1. Autonomia

Quan ens veiem limitats i sentint que depenem dels altres per fer-ho tot, ens desmereixem i la nostra autoestima es veu afectada. Per això, és convenient potenciar l’autonomia al màxim possible. No és necessari que les coses surtin millor o es facin més ràpides, sinó que siguem capaços de fer-les pel nostre compte.

2. Cercle social

Les amistats o els familiars són una gran font de benestar. Enfortir els vincles, buscar activitats en grup o apuntar-se a algun taller ens ajudarà a sociabilitzar-nos i veure’ns millor amb nosaltres mateixos i amb els altres.

3. Imatge

Veure’ns bé i cuidar-nos a nosaltres mateixos són dos aspectes que es retroalimenten. Quan no ens valorem, no ens cuidem, i si no ens cuidem, ens valorem encara menys. Trencar el cercle viciós es fa cuidant la nostra imatge personal, el nostre aspecte físic i la roba que portem.

4. Ment activa, cos actiu

Tant el cervell com el cos necessiten activitat durant tota la nostra vida, independentment de les condicions que tinguem. D’aquesta forma, no només evitarem que s’atrofiïn, sinó que els potenciarem i millorarem. Tenir una millor agilitat mental o no perdre la forma física ens ajuden a estimar-nos i respectar-nos més.

5. Límits i equilibri

L’edat de la persona determina com els altres es relacionen amb ella. Les primeres i les últimes etapes de la nostra vida són aquelles en les quals correm el risc que no es tinguin en compte les nostres opinions, quan també tenen valor. Posar límits als altres i procurar mantenir les relacions equilibrades ens assegurarà que ens tinguin en compte.

Notícies relacionades

L’autoestima ens acompanya durant tota la vida. No obstant, no es manté estable, s’alimenta de les nostres experiències i canvia amb l’edat. La tercera edat és una etapa on es pot veure disminuïda, tret que aprenguem a enfortir-la i protegir-la.

Ángel Rull, psicòleg.