PSICOLOGIA

Sentit vital: trobar el teu t'acosta a ser feliç

La psicologia positiva treballa des de la integració del passat, el present i el futur de la persona

zentauroepp47768354 topshot   indonesian men walk with their surf boards at suns190816123650

zentauroepp47768354 topshot indonesian men walk with their surf boards at suns190816123650 / CHAIDEER MAHYUDDIN

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El sentit vital és un aspecte central en la vida de les persones. Es relaciona de forma directa amb el benestar percebut i gira entorn de saber el motiu de ser al món o trobar aquells elements que ens donen sentit. És una pregunta que ha acompanyat l’ésser humà des dels seus orígens, relacionada amb la filosofia o la religió però que actualment se’n pot deslligar i ser aplicada a la vida de qualsevol persona.

Actualment, és des de la psicologia positiva des d’on més es treballa el sentit de la vida. No és una concepció espiritual, sinó pràctica i diària, i se centra a integrar els tres aspectes temporals de la vida, el present juntament amb el passat i el futur. D’aquesta manera, la persona pot trobar significat i orientar-s’hi. S’integren els valors i les fortaleses amb les metes personals, i s’assoleix un benestar més gran.

Perspectiva pràctica

La ciència va prendre una concepció espiritual i religiosa, com és el sentit vital, per atorgar-li significat en la vida pràctica. Es pot veure deslligat de les creences en el més enllà o les grans missions destinades a uns quants. És un sentit per a cada persona, independentment del seu trajecte de vida.

Segons Michael Steger, el sentit de la vida es pot entendre com el moment en què comprenem o veiem el significat que el que fem té, relacionat amb un propòsit o un objectiu sobre el qual giraria la nostra vida. S’hi inclou, per tant, el mateix propòsit i la seva comprensió.

Vida i felicitat

Trobar i entendre el nostre propòsit es relaciona de forma directa amb el nivell de felicitat percebut. Els estudis recents, com els fets per Hicks i King (2009) o els de Steger, Frazier, Oishi i Kales (2006), ho han anat demostrant. Es troben relacionats punts concrets del benestar, com la satisfacció o el gaudi a la feina, amb el sentit de la vida. De fet, la relació trobada no només és positiva. Quan no es té un propòsit també es veu que hi ha més ansietat, símptomes depressius o un abús de substàncies. Ens afecta tant en l’avaluació global que fem com en el dia a dia. Sentir-nos bé depèn d’entendre què estem fent en aquest món.

Fixant-nos en els estudis fets i les seves conclusions, hi ha quatre punts diferents que podem treballar, no només per trobar el sentit vital, sinó per dotar-lo de força i valor. Les següents claus sumaran en el benestar:

1. Vàlua

En aquest punt establim la base de la vida de qualsevol persona, l’autoestima. Veure’ns capaços i vàlids és el pilar fonamental perquè puguem construir totes les altres coses. Estimar-nos a nosaltres mateixos, que ens estimin els altres o establir els límits del respecte mutu és essencial perquè puguem també trobar el valor.

2. Eficàcia

Quan ens proposem ser eficaços en alguna cosa, ens adonem que hi ha aspectes on ens resulta molt fàcil i en d’altres és gairebé impossible. Això és a causa dels nostres valors i les nostres fortaleses personals. Parts on som realment vàlids perquè ens agraden i se’ns donen bé. És sobre aquests aspectes on hem de construir la nostra vida, tant personal com professional. Però abans s’han de descobrir.

3. Valor

¿Què té valor per a nosaltres? ¿Què és important? Aquests elements són l’eix central de cada un. Per alguns és crucial tenir una vida professional apassionant i viatjar per tot el món mentre que d’altres disfruten construint una vida senzilla i familiar. Cada persona és un món i és la nostra missió entendre el nostre propi món.

4. Propòsit

Una vegada que els tres blocs anteriors es consoliden, podem donar un sentit global a la nostra existència. Som nosaltres mateixos els que entenem els nostres valors, les nostres fortaleses, i veiem on som més eficaços. És allà on trobarem el que ens fa créixer.

Notícies relacionades

El sentit de la vida es relaciona de forma clara amb com avaluem el conjunt dels anys i la rutina diària. Integra aspectes temporals i de vàlua personal i ens dona una idea clara del que busquem en la vida. Entendre-ho ens dirà, igual que fa una brúixola, quin camí és el més adequat per a nosaltres en la recerca de la felicitat.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia