PSICOLOGIA

Tres maneres de millorar la teva autoestima després d'una separació

Les ruptures generen tristesa i por del futur

FOTO BAJADA DE 123RF EL 29 DE JUNIO DEL 2019. PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’VergÃ?enza y autoestima: cómo te impiden ser feliz’. people, emotion and teens concept - sad unhappy pretty teenage girl sitting on windowsill over summer tree brunch background. JOVEN, CHICA, ADOLESCENTE, PENSAR, PENSATIVA, TRISTEZA, DEPRESION, VERGUENZA, AUTOESTIMA, VENTANA. FOTO DE IEV DOLGACHOV / 123RF

FOTO BAJADA DE 123RF EL 29 DE JUNIO DEL 2019. PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’VergÃ?enza y autoestima: cómo te impiden ser feliz’. people, emotion and teens concept - sad unhappy pretty teenage girl sitting on windowsill over summer tree brunch background. JOVEN, CHICA, ADOLESCENTE, PENSAR, PENSATIVA, TRISTEZA, DEPRESION, VERGUENZA, AUTOESTIMA, VENTANA. FOTO DE IEV DOLGACHOV / 123RF / lev dolgachov

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan dues persones posen fi a una relació, tots dos s’enfronten a un període d’adaptació. Les emocions que se senten són similars al procés de dol després de la mort d’un ésser estimat. Realment hi ha una sèrie de pèrdues, emocionals i físiques, i la rutina es trenca per complet. Això és especialment important quan la relació ha durat diversos anys i hi ha hagut una convivència. Les emocions que més apareixen són el temor de la solitud, la tristesa, la ràbia i la por. Al veure’s vulnerada la vida de la persona, l’autoestima també pateix. Ens veiem sense recursos per continuar i creiem que ens costarà molt poder tornar a ser feliços. De fet, algunes persones creuen inicialment que mai ho superaran.

L’autoestima és el pilar sobre el qual se sosté el nostre benestar emocional. Dirigeix els nostres pensaments i apareix unit a les nostres emocions. Davant de successos estressants, com pot ser una ruptura o un divorci, pateix i es debilita. Això en dificulta encara més que es pugui girar full. No obstant, hi ha diverses maneres de protegir-la i potenciar-la.

Senyals

Els successos estressants que vivim tenen impacte directe sobre nosaltres, però no ens afecten tots de la mateixa manera. Davant d’un mateix fet, pot ser que una persona vegi com la seva autoestima baixa mentre que una altra persona la té intacta. Això es deu al fet que cadascú parteix amb una sèrie d’eines que ha anat adquirint i que faria que es pogués enfrontar tant al dia a dia com a esdeveniments aïllats importants.

Hi ha una sèrie de senyals que apareixen després d’una ruptura i que ens indiquen que la nostra valoració personal ha baixat:

  • Creiem que el nostre cos i el nostre estat físic es troba molt desmillorat, i ens arribem a veure lletjos.
  • Visió que l’altre era perfecte i nosaltres estem plens de defectes.
  • Falta d’entusiasme en el lleure o en la feina.
  • Poca preocupació per la roba que ens posem, el menjar que mengem o l’activitat física.
  • Més aïllament.
  • Sensació de no valer per a res, amb tristesa i apatia.

Cuidar-nos més

Quan deixem de tenir una parella, hi ha un espai de temps que ens sembla buit i que no sabem com omplir. Tot al que estàvem acostumats s’ha perdut, tot i que les altres parts estiguin intactes. És una visió subjectiva de solitud i, en molts casos, de desesperança. L’autoestima es troba en un nivell molt baix i hem de tornar a reconstruir-la.

A través de les següents pautes podrem millorar l’autovaloració després d’una separació:

1. Converses constructives

Al separar-nos, necessitem alleujar-nos i expressar el que sentim. Això pot acabar degenerant en un bucle de converses negatives centrades en la queixa. Per a això, és necessari que no tot giri entorn de com de malament ens trobem. Perquè hi pugui haver un equilibri, dedica només uns quants minuts quan estiguis amb una altra persona a desfogar-te. La resta del temps hi haurà d’haver una conversa més constructiva.

2. Connectar amb les emocions

El que més dificulta el dol és la barreja entre la ràbia i la tristesa que de vegades se sent. Mentre que la primera ens fa sentir que és injust el que ens passa, l’altra ens ajuda a superar el que ens ha passat. Només la tristesa té la funció de reparar una pèrdua. Ens ajudarà desfer-nos de la ràbia en aquest cas.

3. Aprenentatge

Tota relació ha tingut una sèrie d’aprenentatges per les dues parts. Aprenem què hem fet malament o què hem consentit en l’altre i que no ens feia bé. És moment de quedar-se amb aquests aprenentatges i utilitzar-los en el futur.

Notícies relacionades

Les separacions són moments de crisis vitals que afecten tothom. N’hi ha algunes de més traumàtiques i la solitud o la por fan que l’autoestima baixi. L’hem de protegir sempre, ja que, gràcies a ella, podrem superar millor el que ens ha ocorregut.

Ángel Rull, psicòleg.