PSICOLOGIA

Sis pautes per aconseguir que el teu fill se'n vagi al llit d'hora

Que els nens dormin les hores necessàries és una tasca complicada per a molts pares

20145937 l

20145937 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Una de les dificultats que tenen molts pares és que els seus fills no volen anar-se’n al llit d’hora. Els més petits necessiten dormir un nombre més elevat d’hores, superior al dels adults i adaptat a cada edat, però no sempre col·laboren. Això es pot deure a pors, a un excés d’activitat o a una rutina d’hàbits inadequats. Solucionar-ho implica canviar la manera de gestionar-ho. Un nou pla a fi que els petits agafin una rutina que fins ara no tenien.

Les hores de son necessàries dels fills van des de les més de 15 hores que dorm un nadó fins a les 10 que són aconsellables fins a la preadolescència. Per a això, han de ficar-se al llit abans que ho facin els pares, la qual cosa fa que ofereixin resistència i intentin quedar-se amb diferents excuses. Però sempre hi ha maneres d’aconseguir que ho acceptin i que disfrutin la rutina.

Dormir d’hora

Abans de voler adaptar el nen a una rutina de son, hem de ser conscients que hi ha unes hores recomanables. Això fa que no ens quedem curts ni que tampoc ens excedim, ja que llavors serà més complicat que se’n vagin a dormir a l’hora establerta. Depèn de l’edat i de la necessitat de descans de cada petit.

Una vegada que sabem quines són les hores recomanables perquè hi hagi un descans òptim, hem d’acceptar que hi ha certs canvis que s’han de fer. Aconseguir que se’n vagin al llit d’hora enfonsa tot el que s’estava fent i suposa, al principi, un esforç extra.

A través de les següents pautes, aconseguiràs que el teu fill se’n vagi al llit d’hora:

1. Rutina

Els nens necessiten que hi hagi una rutina totalment definida. L’hora per dormir ha de ser sempre la mateixa. Tot i que no tinguin noció del temps ni entenguin el rellotge, el seu cos si detecta els senyals. A més, perquè l’associïn encara més, hi ha d’haver diversos elements que tendeixin a repetir-se, una sèrie de passos. Per exemple, mitja hora abans, començar a raspallar-se les dents, posar-se el pijama i recollir les joguines. Sempre en el mateix ordre. Això genera una rutina completa.

2. Lleure

Si a la rutina nocturna l’acompanya una activitat de lleure amb el pare, la mare o tots dos, tindrà més ganes d’anar-se’n a dormir. Això és especialment important quan no es passa gaire temps amb els fills. Demanen l’atenció que a l’hora de dormir es pot satisfer.

3. Recordar el dia

Una vegada ficats al llit, es pot establir un exercici que ajuda, a més, a sumar benestar. Recordar tot allò que ha passat durant el dia posa el focus en les emocions positives. A més, que nosaltres també li expliquem el que ens ha passat, ens acosta i genera escolta activa.

4. Sense càstigs

Els nens associaran tot el que nosaltres anomenem com a càstig com una cosa dolenta. En moltes ocasions, els castiguem amb anar-se’n a dormir. D’aquesta manera, assumeixen que no és bo i rebutjaran fer-ho. A més, pensaran que si se’n van a dormir sempre és perquè s’han portat malament.

5. Exercici físic

Un dels problemes que solen tenir els nens per anar-se’n a dormir és que tenen massa activació. Si durant el dia han estat més sedentaris o enganxats a una pantalla, els costarà anar-se’n a dormir. El joc o activitats amb altres nens afavoriran el cansament.

6. Empatia

Hem d’entendre els motius que tenen els nostres fills per no voler dormir, escoltar les seves necessitats i ajudar-los. Si és per por, els ensenyarem a superar-la, i si és per voler passar temps amb nosaltres, negociarem altres moments o fer-ho més durant el cap de setmana.

Notícies relacionades

Que els nens se’n vagin a dormir d’hora no és tasca fàcil per a cap nen. No obstant, tot és qüestió de rutina, afecte i temps compartit. Som nosaltres els que podem fer-ho més fàcil a través de petites pautes i canvis.

Ángel Rull, psicòleg.