PSICOLOGIA

Cinc tècniques de teràpia de parella per salvar una relació

Moltes parelles busquen ajuda psicològica per poder continuar junts

Cinc tècniques de teràpia de parella per salvar una relació
3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La teràpia de parella és un procés que dirigeix un psicòleg expert que ofereix a una parella o matrimoni noves eines per resoldre els conflictes. Ajuda en les dinàmiques del dia a dia, la gestió de crisi, la comunicació o l’empatia. Vol assentar les bases que, sovint, no s’han col·locat des del principi o reconstruir un pilar determinat.

Les parelles, independentment del temps que portin, passen per diferents etapes i alts i baixos. La intensitat del principi o la calma necessària que ve després no sempre se sap gestionar. És aquí on hi pot haver problemes que s’han de solucionar. Si les dues parts no tenen les eines necessàries, el problema pot empitjorar i arribar, fins i tot, a fer que la parella posi punt final. Abans que passi això se sol buscar ajuda quan ja ha arribat la crisi.

Amor al divan

La teràpia de parella vol, un cop han sorgit els conflictes, que és quan s’acostuma a buscar ajuda, trobar com les dues parts poden treballar per solucionar-los. S’avalua la comunicació, la manera d’enfrontar-s’hi de cadascú o les bases d’empatia i recolzament. Es treballa sobre aquests pilars i es creen eines específiques per a cada part i per a la relació. A més, això els servirà també en el futur, ja que generarà una nova visió, més àmplia i creada en conjunt, que els enfortirà.

Però, molt abans de buscar l’ajuda professional i abans que hi hagi problemes greus es poden utilitzar diferents tècniques que redueixin el malestar i els petits frecs i enforteixi la unió. Aquestes tècniques ajudaran, des del marc de la teràpia de parella, a guarir petites ferides:

1. Compromís

¿De debò les dues persones estan disposades a canviar una part de la seva vida? En molts casos, el problema és que només un està disposat a modificar conductes i l’altre espera que amb això n’hi hagi prou. Només es pot evolucionar si ho fan els dos membres de la parella.

2. Específic

Molts dels problemes que hi ha tendeixen a repetir-se freqüentment. És aquí on cada part ha d’especificar de forma clara i senzilla què vol de l’altre i què està disposat a canviar. S’arriba a un equilibri, però sent concisos. Això implica, fins i tot, que calgui deixar d’improvisar i cenyir-se sempre als acords.

3. Perdonar

Quan la parella troba l’obstacle d’un fet del passat que no es perdona, s’ha de treballar específicament en aquesta àrea. El membre que viu amb rancor sent ràbia, producte de la no-acceptació i de la recerca de protecció i seguretat perquè no torni a passar. L’emoció que li correspon és la tristesa, que ens permetria acceptar i avançar. No és una emoció que ens faci més dèbils.

4. Temps a fora

Quan hi ha una discussió, normalment l’altre vol imposar la seva opinió sense escoltar ni deixar espai. Aquesta forma de comunicació només genera enuig i frustració. Si s’arriba a aquest punt, tots dos hauran d’anar a una zona diferent, relaxar-se i reprendre la conversa minuts o hores després.

5. Jo em sento així

Si m’expresso des del« jo sento» o «jo em sento» la situació canvia molt a quan diem «tu em fas sentir». Traiem la responsabilitat de l’altra persona i ens en fem càrrec nosaltres, que som els que tenim aquell sentiment. Això evita culpes, sense que importi què ha passat. Generarà més empatia.

Notícies relacionades

La teràpia de parella és un recurs per a persones que troben que la relació està greument perjudicada. L’ajuda externa dota de recursos que reparen el mal i comencen a generar benestar de forma conjunta. Tot i que no sempre és necessari arribar a això. Quan hi ha petits sots, si s’utilitzen aquestes tècniques es pot intentar arreglar des de casa amb compromís mutu.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia