PSICOLOGIA

Així pots augmentar l'empatia en la parella

Posar-se en el lloc de l'altre genera un clima necessari i positiu en tota relació

77408735 l

77408735 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Amb el pas de les dècades i l’evolució de la societat també es va modificant la nostra manera de relacionar-nos amb els altres, també dins de la parella. Tendim a un equilibri més gran, on estem en procés de trencar les dependències emocionals i guanyar en individualisme, sense caure en l’egoisme. En tot aquest procés de canvi, no sabem manejar bé totes les emocions i podem caure en extrems, reclamant un espai massa elevat, no tenint en compte el que l’altre necessita o sent i rebutjant tot marge de millora, excusant-nos en el "jo soc així".

L’empatia és una habilitat que va més enllà del simplement posar-se al lloc de l’altre. Implica entendre les seves emocions, els seus pensaments, sense haver d’endevinar-los, veure què necessita cadascú o si està còmode en una situació concreta. Això és important en qualsevol tipus de relació personal, familiar o social que establim, però s’aguditza amb aquelles persones amb qui hi ha una unió més gran, com amb una parella. Quan aquest tret no hi és, la relació és desequilibrada, però sempre es pot entrenar, sabent que és una mica reversible en tots els casos.

Acostar-nos-hi més

En les relacions, fins i tot al començament, és necessari que hi hagi una base d’empatia per les dues parts, un tret que la persona ja tindria en el seu repertori emocional. Això permet una convivència més gran, emocions positives, una base de compassió positiva més gran i una relació basada en el respecte. Es crea des d’aquesta habilitat la seguretat, el desenvolupament, l’admiració, l’equilibri, l’amor i l’alegria, sis elements imprescindibles perquè la parella visqui la plenitud, fins i tot en els alts i baixos habituals del dia a dia.

L’empatia és una cosa que s’adquireix i s’enforteix amb el pas dels anys. L’experiència, l’educació i les nostres relacions ens ajuden a generar-la i treballar. Però quan no és present i la relació ja ha començat, encara podem implementar-la i construir des d’allà. Amb els següents passos podrem augmentar l’empatia en la parella:

1. Fer el primer pas

Ja des del principi, al conèixer algú, busquem marcar el territori i veure que l’altre té interès partint de no ser els primers a fer el pas. Això fa que hi pugui haver moments en què perdem grans beneficis per caure en aquesta forma d’egoisme. Fer el primer pas quan ens vingui de gust i convidar l’altre a fer el mateix generarà de manera col·lateral empatia.

2. Punts de desacord

La nostra parella no sempre ha d’estar d’acord amb tot el que nosaltres diem i pensem. Tot i que els valors puguin ser similars, sempre hi haurà diferències. Això no és cap problema. El problema és veure el desacord com a una cosa insalvable, quan no és el final del món.

3. Esquivar emocions

L’empatia també es basa en una mala etiquetació i identificació de les emocions, de la mateixa manera que també apareix una negació cap a certes emocions. Acceptar que totes formen part de nosaltres mateixos, independentment de si són positives o negatives, també ens farà connectar amb les emocions de l’altre. Això es basa a parlar, etiquetar el que sentim i no caure a responsabilitzar l’altre dels nostres sentiments.

4. Ajuda sense dependència

No sabem actuar en l’equilibri i és molt fàcil que caiguem en els extrems. O caiem a la dependència i és l’altre el que ens ho ha de resoldre tot o ens neguem a demanar ajuda. Tant un pol com l’altre ens separarà de la nostra parella. El primer pol perquè genera rebuig, i el segon perquè crea un mur que separa les dues persones.

Notícies relacionades

L’empatia pertany a la nostra intel·ligència emocional i es pot treballar des de diferents punts, segons la situació. Dins de la parella és especialment important fer-ho des de les emocions, el recolzament o la resolució de conflictes. Això farà que puguem aprofundir en el que sentim a nivell individual i de manera conjunta, acostant-nos i creixent.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia