PSICOLOGIA

11 senyals per identificar la depressió somrient

Algunes persones tenen la capacitat de falsejar plenament les seves emocions davant dels altres

zentauroepp27834168 depresion  tristeza  adolescentes  generico  recurso grafico180424100352

zentauroepp27834168 depresion tristeza adolescentes generico recurso grafico180424100352

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El somriure és un dels principals trets per identificar aquelles persones que estan disfrutant amb una situació, que estan sentint benestar o que són felices. És un tret autèntic que ens ajuda a mostrar als altres el que sentim. No obstant, darrere d’aquest senyal pot trobar-se una persona amb una elevada tristesa, patint una depressió somrient. Aquest tipus de depressió està caracteritzada per tenir uns símptomes que són ocultats, ja que la persona no mostra les seves veritables emocions, sinó que aparenta una felicitat de cara als altres.

Quan la persona no expressa el que està sentint, crea un estat encara més gran d’aïllament, deixa de comptar amb recolzament social i pot fer que el problema continuï creixent. Amagar la situació real té conseqüències greus i és necessari conèixer els seus senyals per poder veure si tenim algú així en la nostra vida.

Perills

Les persones que tenen depressió tenen emocions que van des de la ira a la tristesa, amb cansament o fatiga, alteracions del son i de la gana i amb una visió catastròfica del món, del futur i d’ells mateixos. Els símptomes poden oscil·lar, ja que també es poden veure influïts per situacions externes. És aquí on la persona creu millorar o empitjorar.

Quan ens trobem davant d’una depressió somrient, la persona continua tenint aquests mateixos símptomes, però no altera les seves rutines ni expressa als altres el que sent. Això fa que la depressió, una malaltia que per si mateixa ja crea sensació de solitud, es pateixi de forma aïllada, la qual cosa accentuaria els símptomes.

Les persones que tenen depressió poden arribar a tenir pensaments suïcides o de mort, fet que no implica que es trauran la vida, però sí que s’ha de vigilar, per si els símptomes anessin a més i la persona arribés a fer-ho. El recolzament extern juga aquí un paper clau. Aquest recolzament només apareix quan sabem que la persona està malament. Per tant, en una depressió somrient, les ideacions suïcides també apareixen, però sense comptar amb un amortidor social.

Símptomes

La depressió somrient és una malaltia difícil de tractar, ja que l’aparença es troba falsejada, mostrant felicitat als altres i fent la sensació que s’està assolint el ple benestar en la vida. Les emocions reals estan ocultes i el voltant no és conscient del veritable problema. No obstant, hi ha diversos símptomes que delaten el que la persona està sentint per dins.

¿Com podem saber si la persona que tenim davant està patint una depressió somrient?

  • Tot va bé sempre. No hi ha bretxes en la seva vida.

  • Hi ha un esforç evident de la persona d’estar sempre en totes les situacions. S’enfronta a totes les responsabilitats sense excuses.

  • No és capaç d’expressar cap dia una cosa que no sigui felicitat.

  • Està sempre activa i ocupa cada hora del dia. Així pot fugir dels seus problemes.

  • La imatge social és el més important. El seu aspecte físic és impecable.

  • S’eleva el nivell d’autoexigència.

  • Hi ha alteracions del son i també de la gana.

  • Hi ha una recerca recurrent de llibres que l’ajudin a assolir la felicitat.

  • Oscil·la entre la necessitat d’estar amb els altres i l’aïllament, de forma extrema.

  • Apareixen explosions d’ira sense motiu aparent.

  • L’entusiasme està afectat. Els gustos semblen haver canviat i no sent motivació.

Notícies relacionades

La depressió somrient apareix a escala social en xifres que són molt difícils d’estimar. No hi ha una recerca d’ajuda i podria explicar casos de suïcidi que no tenien un motiu aparent. Sembla més propi de persones tímides, amb llocs d’alta importància o amb nivells de perfeccionisme massa elevats. Això faria que no sentissin el dret o la necessitat d’expressar el que veritablement senten i podria tenir conseqüències molt negatives.

Ángel Rull, psicòleg.