PSICOLOGIA

Troba la teva definició d'èxit

Busquem un ideal d'èxit en funció del que es defineix a nivell social i cultural

37880791 l

37880791 l / asife

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Actualment vivim obsessionats amb la idea de l’èxit. Sentim expressions relacionades amb això diàriament i creiem que n’existeix una única concepció. De fet, aquesta concepció sembla marcada a nivell social de forma imperativa. Qui no l’assoleix, no arribarà a trobar la felicitat ni es podrà desenvolupar de forma plena. Alguns pocs arriben a aconseguir-ho, però no sempre obtenen l’autorealització que esperaven. La insatisfacció es deu al fet que, al tenir-lo, poden veure que aquests desitjos no eren propis, que no anaven alineats amb el que són ells mateixos, i es deu a una definició d’objectius basada en el que busquen els altres, però no a nivell individual.

A nivell social, configurem l’èxit en funció de posseir un nivell socioeconòmic alt i un lloc elevat a l’empresa. De fet, els mil·lenistes, en la concepció de l’èxit van introduint l’assoliment d’un gran nombre de seguidors a les xarxes socials i poder viure’n. Tot es resumiria en diners, influència i poder.

Premissa d’èxit

La concepció que tenim com a societat sobre què és l’èxit es basa en estereotips que inclouen un bon aspecte físic, un estil de vida sofisticat i una posició econòmica acomodada. Aquesta concepció pot variar lleugerament segons els rols de gènere, però s’assenta sobre aquests pilars. Per això, tot i que sigui una concepció social, no implica que tothom pugui assolir-lo o obtenir-ne satisfacció. És aquí on hi ha d’haver un acte de reflexió, on cadascú sàpiga recolzar-se en els seus valors, fortaleses i necessitats reals per saber què necessita per ser feliç.

Per poder definir què és per a nosaltres l’èxit, podem començar per quatre premisses necessàries:

  • Gaudi. El que assolim ha de basar-se en la satisfacció, a sentir-nos còmodes i plens.
  • Ser compartit. L’aïllament implica emocions negatives, podent arribar a un trastorn ansiós o depressiu.
  • Esforç. El que s’assoleix d’una forma senzilla no ens faria sentir autorealització, sinó que vivim una cosa prestada.
  • Plenitud. Arribar a això ens fa parar-nos a disfrutar-ho, sentir-nos plens i tenir la clara sensació que aquest camí ha acabat.

Defineix el teu èxit

L’emprenedor Víctor Martín tanca les entrevistes sempre amb la mateixa pregunta: "¿Què és per a tu l’èxit?" Una pregunta que a priori podria ser resposta amb l’estereotip occidental però que, no obstant, els seus entrevistats, allò que han triomfat en diferents sectors, no ho fan. Parlen de més temps per estar amb la família, de poder viatjar o d’autorealització, sempre en concordança amb els seus propis valors. Aquestes persones han sabut trobar la seva pròpia definició, individualitzar-la i poder arribar-hi. Un primer pas indispensable si volem començar a moure’ns cap a la felicitat i el benestar.

¿Com podem buscar la nostra pròpia definició d’èxit?

1. Perspectiva de futur

Si ens plantegem a curt o mitjà termini on volem ser, normalment és una cosa que tenim clara. Pot ser en la mateixa empresa, potser en un altre lloc, però no hi ha hagut un canvi substancial. No obstant, si augmentem la perspectiva i ens en anem al futur, la cosa canvia. Podem imaginar el lloc exacte on ens agradaria veure’ns. Ampliant la visió, veient els assoliments que podem tenir o la situació familiar, podem començar a dibuixar la definició d’èxit.

2. Fortaleses personals

¿Quin és el meu fort? ¿Amb què disfruto treballant? Són aquest tipus d’activitats en què no ens importa dedicar hores, amb les quals disfrutem i en les quals se’ns passa el temps volant. Fortaleses com la creativitat, l’altruisme o el sentit de justícia ens recolzaran a saber cap a on ens hem de moure.

3. Valors

Els valors són aquestes normes que tenim interioritzades, que es basen en la nostra educació però que tenen un toc personal. És la nostra brúixola i es pot veure interferida pel que els altres volen o esperen de nosaltres. Es tracta de posar el focus al nostre interior i ser fidels a nosaltres mateixos.

4. Propòsit

Es tracta de trobar què podem aportar als altres, al nostre cercle íntim o al més extern i quina meta vital tenim. Ens podem orientar a causes socials o mediambientals i guiarem sempre amb el propòsit els nostres passos.

Notícies relacionades

La imatge d’èxit es troba associada a estereotips i patrons culturals. Tant el cine com la televisió o la premsa ens empenyen a tenir una visió esbiaixada de què ens fa feliços. No obstant, entre tant soroll podem buscar la manera de definir el nostre èxit per orientar-nos a ell.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia