PSICOLOGIA

Evita el 'burnout' si ets emprenedor

La síndrome comporta conseqüències físiques i emocionals que perduren en el temps

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz  2   reconocimiento facial y de voz y 170412185500

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz 2 reconocimiento facial y de voz y 170412185500

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Ser emprenedor implica recórrer a habilitats d’optimisme i motivació constant. Es creu en la idea que s’està treballant i en la mateixa marca personal. Comporta l’èxit, tot i que suposi una tasca dura, especialment a l’inici. No obstant, aquesta mateixa tasca dura és el que fa que els nivells d’energia oscil·lin i que puguin arribar a entrar en el fenomen 'burnout', estar cremat, una cosa molt comuna en el món de l’empresa. Això repercuteix no només en la persona, sinó que arriba a sentir emocions negatives per la seva pròpia feina. Acaben pensant que no poden continuar amb el negoci.

La síndrome de ‘burnout’ va apareixent amb el pas del temps al realitzar tasques durant un temps molt elevat acompanyades de baixa estimulació. En un primer moment, sembla que només necessitem vacances, però el que sentim no para després dels períodes de vacances. Identificar els símptomes i saber com parar-los ens pot ajudar a continuar com a emprenedors al capdavant del nostre propi negoci.

Símptomes

La síndrome de 'burnout' és un dels grans perills dels treballadors, la qual cosa empitjora si qui el pateix és emprenedor i està al capdavant de l’empresa. Afecta en diverses àrees i causa desmotivació, falta de reconeixement personal i una baixada dràstica de la productivitat.

Si trobem els senyals de l’esgotament, sabrem com començar a combatre’l:

  • Esgotament a nivell físic i mental.

  • Irritabilitat i mal humor, associat al lloc i als companys o empleats.

  • Falta de motivació.

  • Desil·lusió pel negoci.

  • Sensació de desconnexió.

  • Baixa autoestima.

  • Alteracions en el son i l’alimentació.

  • Estat de nerviosisme.

Evita el 'burnout'

Si ets emprenedor, la síndrome de ‘burnout’ també et pot afectar amb els mateixos símptomes que en qualsevol treballador. No obstant, la manera d’evitar-ho haurà d’ajustar-se a les teves necessitats i responsabilitats.

A través dels següents trucs podràs començar a manejar-ho sense que hi hagi conseqüències per a tu o per a la teva empresa:

1. Aïllament

En els mals moments, tendim a l’aïllament. No obstant, el que pot semblar una necessitat d’estar sols, s’acaba convertint en una sensació d’incomprensió i de buit. És convenient comptar amb el recolzament del nostre cercle íntim, en què puguem expressar el que ens passa en un entorn de seguretat.

2. Relaxació

Les tècniques de relaxació són indispensables per poder calmar el cos i la ment. El ioga o la meditació ens poden ajudar practicant-los de forma regular. Però en moments puntuals podem recórrer també a la respiració diafragmàtica.

3. Sigues realista

Ser emprenedor comporta no tenir sempre el mateix entusiasme en el negoci. Per això, hem d’ajustar les nostres expectatives, lluitar per aquelles coses que podem canviar i acceptar l’inevitable. Si lluitem quan no hi ha una sortida real o una cosa que de veritat valgui la pena, estarem gastant l’energia.

4. Metes

És indispensable que el negoci tingui marcades una sèrie de metes, les quals hauran de ser avaluades de manera periòdica, veure si s’han complert i traçar nous plans d’acció. Aquesta forma ens ajuda a avaluar el rendiment, però també eleva la motivació.

5. Delegar

Sempre que sigui possible, intenta delegar. L’excés de tasques i responsabilitats predisposa de forma ràpida el 'burnout'. És convenient tenir treballadors en qui poder confiar. I això també implica perdre la necessitat de control.

6. Marca límits

Hem de saber on són els nostres límits, la qual cosa no és un acte egoista, sinó necessari. Hem de saber fins a quines hores hem de treballar, quins dies o quines parts de la nostra vida personal no podem desatendre.

Notícies relacionades

La majoria dels emprenedors pateixen en algun moment el 'burnout' a causa d’una mala gestió del temps i un excés de responsabilitats. Això no implica que l’emprenedoria sigui un mal camí, sinó que hem de conèixer els símptomes que poden arribar a aparèixer perquè puguem canviar de perspectiva i la nostra forma de treballar.

Ángel Rull, psicòleg.