PSICOLOGIA

Aquests són els beneficis psicològics de perdre el temps

La procrastinació té efectes beneficiosos sobre la salut mental

parqueretiromadrid

parqueretiromadrid / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El ritme de vida actual crea un estil de vida exigent en què s’ha d’optimitzar el temps al màxim. La pressió social ens obliga a guanyar en productivitat i a augmentar el rendiment. Si no aprofitem cada minut, apareix la culpa i els remordiments. No obstant, la cultura del no fer res podria tenir múltiples beneficis psicològics. No es tractaria de perdre el temps o desatendre la nostra feina sinó d’apartar diversos moments setmanals a la procrastinació.

Alliberar-nos de la culpa ens ajuda a reduir l’ansietat que sentim davant de les llistes de tasques o la feina. Aconseguiríem reduir l’estrès i acceptaríem que no sempre podem arribar a tot però, que a més, tampoc és necessari. Tot i que, per poder disfrutar, també hem de saber com fer-ho.

Beneficis

A mesura que van passant les setmanes, tenim la necessitat d’ocupar de forma constant el nostre temps fent tot allò que nosaltres considerem important. Volem sentir-nos productius, aprofitar al màxim el dia, fins i tot el cap de setmana, i de no fer-ho ens consumeix la culpa. No obstant, deixar de lluitar contra el rellotge pot repercutir positivament en la nostra salut mental.

¿Quins efectes psicològics té perdre el temps?

  • Redueix l’estrès i la simptomatologia ansiosa.
  • Ens ajuda a prendre perspectiva sobre els problemes.
  • Assenta els coneixements i millora l’aprenentatge.
  • Apreciem millor el temps de lleure i les hores que passem amb les persones que estimem.
  • Més espai per a un mateix, incloent l’autocura i les relacions socials.
  • Millora l’autoestima i l’optimisme.
  • Augmenta la motivació i el rendiment.

‘Dolce far niente’

Els italians tenen una expressió concreta per a l’art de disfrutar perdent el temps: ‘dolce far niente’. És el plaer de no fer res, de procrastinar i de dedicar-nos a la contemplació. Un tipus d’hàbit que no és el més estès. De fet, a mesura que avancem socialment, el concepte de disfrutar de no fer res es va perdent. La mentalitat europea i americana s’allunya d’això i busquem omplir cada vegada més les hores.

Si coneixem els grans beneficis de perdre el temps, podem per tant començar a implementar-ho en la nostra vida. ¿Com podem fer-ho?

1. Programa perdre el temps

La nostra rutina es basa en agendar totes les tasques que hem de fer. Programem les hores i marquem una llista de tasques. Per poder disfrutar de perdre el temps, també hem d’agendar-nos. Marcar un interval en què no hi hagi cap activitat. Aquest buit al principi pot generar ansietat, però, a mesura que es converteixi en un hàbit, ens repercutirà positivament.

2. Mode avió

Si en l’interval que programem cada dimarts de cinc a set de la tarda el telèfon no para de sonar, no aconseguirem fluir ni descansar. És important que connectem el mode avió o, fins i tot, que l’apaguem.

3. Improvisa

De forma responsable, pots prendre't temps per a tu en qualsevol moment. No sempre és necessari esperar a la franja marcada setmanalment. Això sí, ha de tenir un temps d’acabament exacte.

4. Estableix una rutina

Les nostres rutines s’activen amb estímuls que s’han anat associant amb el pas del temps. Per exemple, el despertador actua d’estímul per aixecar-nos o el cafè està associat al descans a la feina. Marca estímuls que s’aparellin al temps de descans.

5. Agenda-ho

Si tenim diverses activitats pendents, potser no aconseguim desconnectar del tot. Abans de començar a perdre el temps, posa-les per escrit i despreocupa’t.

Notícies relacionades

Disfrutar de perdre el temps té grans beneficis per a la nostra salut mental. Però, tot i que de vegades ens ho proposem, no sempre sabrem com fer-ho. És important seguir certes pautes que converteixin el ‘dolce far niente’ en una bona rutina amb què reiniciem i disfrutem.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia