PSICOLOGIA

Així pots superar l'enveja

La gelosia genera un clima negatiu en la interacció amb altres persones

IMAGEN BAJADA DE 123RF EL 4 DE MARZO DEL 2019. CHICAS ESPIANDO LOS MOVILES DE LA OTRA. Girls prying into each other phones at gray background. Spying concept. ESPIAR, CELOS, ENVIDIA, MIRAR, CHAFARDEAR, CHAFARDEO, MÃVIL, CHICAS. FOTO DE KONSTANTIN POSTUMITENKO. 123RF.

IMAGEN BAJADA DE 123RF EL 4 DE MARZO DEL 2019. CHICAS ESPIANDO LOS MOVILES DE LA OTRA. Girls prying into each other phones at gray background. Spying concept. ESPIAR, CELOS, ENVIDIA, MIRAR, CHAFARDEAR, CHAFARDEO, MÃVIL, CHICAS. FOTO DE KONSTANTIN POSTUMITENKO. 123RF. / Konstantin Postumitenko

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’enveja genera emocions negatives en la persona que la pateix, però també en les persones que generen aquesta enveja. Coneixem les seves conseqüències, però, malgrat això, no som capaços d’alliberar-nos-en. Per a això, hauríem de partir primer de la seva entesa per passar a la seva gestió i transformació. D’aquesta forma, no només sabrem reduir-la, sinó també evitar que aparegui en la nostra vida.

Gestionar-la i manejar-la ens ajudarà a poder viure relacions més fructíferes fora de conflictes, tant en la nostra vida familiar, social com laboral. Tot i que no sempre és fàcil, podem començar a alliberar-nos de l’enveja si sabem quins passos seguir.

Supera l’enveja

Cada persona, en algun moment de la seva vida, pot tenir la sensació d’escassetat, que alguna cosa no està disponible en grans quantitats i que s’acabarà sense que rebre el que necessita. Pot passar amb les joguines i amb els germans, amb l’amor d’una parella o amb els diners d’un amic. Aquesta mentalitat d’escassetat en lloc de sentir orgull i admiració per allò que l’altre estigui disfrutant és el que produeix la gelosia. Emocions que ens omplen d’ira, ens ennuvolen i fan que no hi hagi una crida a l’acció, sinó que sigui un acte passiu de dolor.

Per acabar amb l’enveja hem de seguir els següents passos:

1. Focus intern

L’enveja dirigeix el focus cap a allò que l’altre té i nosaltres no. No obstant, el focus és molt tancat. No ens permet veure tot el que nosaltres sí que tenim en la nostra vida i que ens pot fer disfrutar. Repassar-ho mentalment farà que anem veient les coses per les quals hem de sentir gratitud, obrint a poc a poc el focus.

2. Els teus amics

L’ésser humà imita els patrons de comportament de les persones del voltant, moltes vegades de manera inconscient. Si estem envoltats de persones negatives i envejoses, assimilarem com a nostres els seus esquemes. Ves amb compte amb les persones tòxiques.

3. Altruisme

Aquest punt es combina amb la gratitud. Una de les eines més poderoses per canviar de focus, és obrir-lo als altres, a l’altruisme i la generositat. No sempre és necessari fer voluntariat, de vegades n’hi ha prou amb buscar cada dia una persona de la nostra rutina a qui oferir ajuda.

4. Autoexigència

És un dels trets més freqüents en el dia d’avui en les consultes psicològiques. Les noves generacions estan sent educades per tenir aquest tret, una cosa que acaba sent limitant, que bloqueja la persona i que fa que sempre tingui la sensació que res és perfecte, que sempre falta alguna cosa. Aquí, respecte a l’enveja, hem de treballar l’acceptació que no podem tenir-ho sempre tot, i que de vegades no és necessari perquè puguem ser feliços.

5. Admiració

L’experta en Enginyeria Emocional, Arancha Merino, ho té clar: l’enveja i la gelosia són producte de sentir ràbia en lloc d’amor o admiració pel que l’altre té. Hem de deixar de mirar la carència en la nostra vida i celebrar el que l’altra persona acaba d’aconseguir o el que està disfrutant. La seva alegria pot ser també la nostra.

6. Dilueix els pensaments

Si penses que els teus pensaments són com una troca de fils i comences a estirar, pots al final arribar a la conclusió que el que estaves sentint era irracional i infantil. Pots escriure-ho, ja que ens ajuda a aclarir el que sentim.

Notícies relacionades

La gelosia es pot sentir en molts moments de la nostra vida, de forma puntual i sense conseqüències emocionals. No obstant, de vegades hi acabem quedant-nos ancorats i sentint-la sovint. Per a això és important que sapiguem treballar l’admiració per l’altre, la gratitud en la nostra vida i l’acceptació. Millorarà la nostra qualitat de vida.

Ángel Rull, psicòleg.