PSICOLOGIA

¿Sabries identificar els símptomes de depressió postpart en un home?

Aquesta afecció existeix i els seus símptomes són molt diferents dels de les dones

La depressió és un trastorn que pot afectar el 10,5% de la població al llarg de la seva vida.

La depressió és un trastorn que pot afectar el 10,5% de la població al llarg de la seva vida.

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Ser mare per primera vegada comporta situacions molt estressants. Apareixen símptomes depressius i relacionats amb l’estrès. Però també passa en els homes. Els símptomes són diferents i no sempre fàcilment reconeixibles.

Durant els primers mesos, després del naixement del bebè, els pares estan exposats a una  aparició més greu de trastorns depressius, segons la Universitat de Nothwestern Feinberg de Chicago. El focus d’atenció es posa en la mare, tant per l’entorn familiar i com pel metge: es realitzen avaluacions i es protegeix la seva salut mental.

Les dades del’Organització Mundial de la Salut diuen que un 40% de les dones pateixen depressió postpart. En el cas dels homes la xifra cau fins a situar-te en un 10%. Encara que és més baixa que en dones, representa una xifra considerable, ja que 1 de cada 10 homes es deprimeix amb l’arribada d’un fill.

Reconeix els símptomes

La tristesa es manifesta de manera diferent segons la persona. Aquesta diferència és més marcada entre homes i dones. La depressió en dones crea un estat d’abatiment més gran, mentre que en l’home sorgeix un estat de nerviosisme i agitació.

L’origen és el mateix però els símptomes són els que varien:

1. Ansietat: Aquest símptoma apareix també durant l’embaràs i s’agreuja amb el naixement. L’ansietat en la depressió postpart apareix com un símptoma i no com un trastorn a part.

2. Agressivitat: Aquest és el tret distintiu i emmascara la veritable depressió postpart. Solem associar la tristesa a desgana i apatia, però en homes i adolescents el símptoma clau és l’agressivitat. La ira és la forma que el cervell té de mostrar que alguna cosa no funciona com es desitjaria. Por de ser desplaçats o el temor dels canvis fan que les emocions es desbordin. Davant d’aquesta falta d’eines, es dispara l’agressivitat.

3. Canvis d’humor: Oscil·la, en alguns casos, entre l’agressivitat i la tristesa. Un estat permanent d’alerta que se sobrepassa és la conseqüència d’aquests canvis d’humor. Són símptomes que, a priori, desconcerten si no se sap que poden amagar una depressió en els homes.

4: Apatia: Quan una persona s’enfronta a una situació per a la qual no té eines, sorgeix la desmotivació. En lloc d’intentar acostar-nos a una recerca de solucions, llancem la tovallola i no fem res. Es perd l’interès no només per la situació sinó per totes les altres coses, com el lleure. El cervell decideix estalviar energia davant d’una situació desconeguda, sempre que sobrepassi els recursos inicials.

La depressió postpart en homes arriba a aparèixer de manera desconcertant. Són símptomes que sembla que no estiguin relacionats amb un estat de tristesa però que són per si mateix mateixos símptomes centrals. La desgana, la irritabilitat o els canvis freqüents d’humor han de fer saltar l’alarma.

Notícies relacionades

És aquí on hem de veure el veritable problema i saber buscar les eines i l’ajuda necessària per superar aquella etapa, ja que normalment el focus es posa únicament en les emocions de les mares

Ángel Rull, psicòleg clínic