PSICOLOGIA

Controleu la vostra ansietat en els exàmens de selectivitat

Hem d'aprendre a relaxar-nos per enfrontar-nos a la selectivitat amb èxit

Estudiants a punt de començar l’examen de selectivitat, dilluns passat, en una aula de la Facultat d’Odontologia de la Universitat Complutense de Madrid.

Estudiants a punt de començar l’examen de selectivitat, dilluns passat, en una aula de la Facultat d’Odontologia de la Universitat Complutense de Madrid. / EFE / SERGIO BARRENECHEA

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La temporada de selectivitat és un dels moments més estressants pels quals passa qualsevol estudiant. En molt pocs dies es decideix el seu futur acadèmic i es posa a prova tot l’après durant els anys previs. Set consells per derrotar l’angoixa de la selectivitat.

És aquí on els nervis, l’ansietat i l’estrès poden jugar-nos una mala passada. Per això, hem d’aprendre a relaxar-nos per enfrontar-nos a la selectivitat amb èxit.

L’ansietat en els exàmens

L’ansietat en qualsevol persona pot aparèixer en tres àmbits: el cognitiu, fisiològic i emocional. Independentment del tipus d’ansietat i de l’examen, l’estrès pot afectar-nos en un dels nivells o en els tres alhora, depenent de cada persona.

En el terreny cognitiu, és a dir, respecte al processament mental, l’ansietat es presenta mitjançant preocupació excessiva, pensaments negatius i autocrítica. Sentim inseguretat i inferioritat, tenim por de perdre el control o ens bloquegem mentalment.

En l’àmbit fisiològic, amb les nostres reaccions corporals, apareixen problemes en l’alimentació, en el son, tensió, falta d’aire, hiperventilació i molèsties gastrointestinals.

I emocionalment, apareix la por, l’angoixa i la propensió a un atac de pànic.

Causes de l’ansietat

Les causes d’aquesta ansietat són molt diverses quan es tracta d’exàmens normals, però en el cas de la selectivitat hi entren en joc tres factors determinants que ens fan perdre el control sobre la pressió i l’estrès.

D’una banda, hem de tenir en compte la pressió social a què s’enfronta la persona. Aquesta pressió, que de base pot estar ja augmentada si rebem constantment missatges negatius sobre el nostre rendiment, s’arriba a extremar arribada la selectivitat. Hi entra en joc la por del fracàs i l’avaluació externa, ja que els familiars i amics arriben a exigir, tot i que sigui de forma indirecta, que la persona estigui a l’altura de les expectatives. Per tant, tot i que la sensació de pressió social és subjectiva, sí que hi ha un factor totalment objectiu, en què entra en joc nostre cercle proper.

D’altra banda, les exigències que ens marquem a nosaltres mateixos.L’autoexigència,  en la seva adequada mesura, és font de motivació i augmenta considerablement el rendiment. Però si es porta a l’extrem, especialment si s’ajunta amb la pressió social, repercuteix negativament en nosaltres i apareix bloqueig, ansietat elevada i baix rendiment, sense tenir en compte les repercussions cap a la nostra autoestima.

I, finalment, la procrastinació, deixar per demà el que podem fer avui. Allarguem l’oci, retardem l’hora de posar-nos a estudiar i acabem tenint a sobre la data de la selectivitat sense haver-nos posat gairebé a estudiar. És en aquests moments quan hem d’utilitzar una estratègia òptima: moments d’estudi curts, constants i amb anticipació.

Reduir pot ser molt fàcil

Respireu. Us heu de relaxar físicament. D’aquesta forma, calmant el cos, us serà més fàcil controlar l’activació mental i emocional. La tècnica més recomanada és la respiració diafragmàtica. És senzilla, fàcil d’aprendre i pot utilitzar-se en qualsevol moment i situació.

Descanseu. Dormiu les hores que necessiteu per tenir el cap clar, especialment a prop del dia de l’examen. Si no dormiu prou hores, el rendiment cau, la motivació desapareix i el cos es fatiga i s’estressa. A més, oblideu-vos de repassar a última hora. Si aquest contingut no us l’heu après, difícilment no el podreu processar amb poc temps. Només aconseguireu barrejar conceptes.

Cuideu-vos l’alimentació. La millor manera d’estar relaxat és mantenir una bona rutina amb el menjar. Procureu menjar regularment, entre 5 i 6 vegades, i amb uns aliments saludables. L’excés d’hidrats o les quantitats excessives estan relacionades amb el baix rendiment.

Confiança. Arribats en aquest punt, només podeu confiar en vosaltres. Una bona base d’autoestima us reforçarà de cara a l’examen. Tot el que heu après ho teniu dins del cap i només si augmenteu l’ansietat, us bloquejareu.

Notícies relacionades

Malgrat tot el temps invertit preparant la selectivitat, els nervis són inevitables. Saber com podeu gestionar l’ansietat, com podeu cuidar-vos i com podeu reduir l’estrès determinarà de forma gairebé directa els vostres resultats, pel tant, heu de tenir cura del vostre nivell físic, mental i emocional per aconseguir un rendiment òptim.

Ángel Rull és psicòleg clínic.