un veí de Sarrià-Sant Gervasi: Bonaventura Clotet, metge investigador

«És un luxe poder sortir a córrer en plena naturalesa»

El director de l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) viu a Vallvidrera. Cada matí es calça unes vambes per córrer una estona per la salut, i hi guanyen tots dos. Després, dutxa i rumb a Can Ruti, on una altra carrera, contra el VIH, l'espera.

jose37112747 barcelona  30 01 2017  distritos  el dr  clotet nos muestra 170217151952

jose37112747 barcelona 30 01 2017 distritos el dr clotet nos muestra 170217151952 / CESAR CID

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Són les 7.30 hores. Queden 50 minuts i entre vuit i deu quilòmetres per recórrer. Corrent amb la seva gossa Uma al costat, Bonaventura Clotet (Barcelona, 1953) activa així cada dia el seu cos. Com una dinamo, el seu organisme en moviment posa en marxa tots els seus circuits energètics. «Després el dia serà tan dur com hagi de ser, però jo ja porto les piles carregades», explica el director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per l'Obra Social La Caixa i per la Conselleria de Salut.

Clotet surt a córrer per la muntanya de Vallvidrera, per camins de bosc. «És un luxe poder sortir a córrer en plena naturalesa», expressa el veí d'aquesta vall que va ser batejada com la vall del vidre en al·lusió, sembla ser, a l'aspecte vidrat que el fred modela amb les gotes de rosada. En anys de nevada, el veïnat recupera encara més la consciència d'aquests graus de temperatura per sota del que marquen els termòmetres al centre de la ciutat.

Benvinguts a la calma

Sortir a córrer o a caminar per la muntanya com a activitat esportiva és l'«antídot de moltes malalties», assegura Clotet. Ell no s'entrena per mesurar-se en cap competició. «Ho faig per mantenir-me en forma», diu. I també per desconnectar. «Sobretot aprecio aquest contacte amb la naturalesa perquè ella et fa trencar una mica amb l'estrès. La calma que es respira a Vallvidrera no té preu», apunta. «Quan puges per la carretera, ja canvies el xip», afirma el veí, que és el cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti). Vint-i-cinc minuts en cotxe separen casa seva del seu lloc de treball.

Clotet segueix la pista de les cèl·lules, n'estudia el comportament i les anomalies. El seu equip ha participat en la creació de la vacuna terapèutica contra el VIH presentada dijous passat i que ha aconseguit aturar uns mesos la replicació del virus.

I, com tota activitat de recerca, la seva també irradia resultats de manera transversal. Altres estudis, a Catalunya o en qualsevol laboratori del món, es retroalimenten de resultats que tenien com a focus infeccions, microbioma, envelliment o càncer. Per això, l'IrsiCaixa col·labora amb centres de recerca d'altres països, per sumar sinergies i arribar abans als objectius d'estudi. Gràcies també a la implicació de la Fundació Glòria Soler, de Josep Suñol.

Actitud cívica

Notícies relacionades

Clotet treballa amb guants a l'hospital i hi ha vegades que també els utilitza al sortir a passejar o a córrer amb el seu gos per Vallvidrera. «M'emporto una bossa i guants i em dedico a recollir tot el que els incívics han deixat», explica el veí. «Sobretot la plaça de Can Cuyàs, l'esplanada on aparquen els cotxes, cada matí apareix sembrada de mocadors de paper i preservatius usats», exposa Clotet. «El món és un equilibri entre cívics i incívics», afegeix.

Trobar-se senglars no l'impacta, ni de bon tros, com aquests detalls d'incivisme. «Amb els senglars només s'ha de ser prudent, especialment quan són mare i cadells», apunta Clotet, un bon client de la gelateria Uaala, situada al revolt de l'estació del Funicular de Vallvidrera Superior. Poc, però suficient és el comerç de què disposa el veïnat. «Al cine solem anar als Balmes», diu. «Estaria bé activar l'antic mercat de Vallvidrera com a centre d'activitats culturals, tal com reclama l'associació de veïns», apunta Clotet.