ruta per tota la ciutat

Arbres interessants

La llista verda de la ciutat. El Catàleg d'Arbres d'Interès Local reuneix els arbres més valuosos de Barcelona. La inclusió en aquest llistat, elaborat a partir del 1983 per l'ajuntament, assegura la conservació de més de 100 exemplars únics.

Arbres interessants Elegància daltura La forca de Judes Més de 23 metres Floració tardana Aigua al tronc Emblemàtica Únic en lespècie Família tropical Origen xinès Llarga i centenària_MEDIA_2

Arbres interessants Elegància daltura La forca de Judes Més de 23 metres Floració tardana Aigua al tronc Emblemàtica Únic en lespècie Família tropical Origen xinès Llarga i centenària_MEDIA_2

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

SANT ANDREU  TRES ESPINES Emblemàtica

Resistent a la poda i a la sequera, l'acàcia de tres espines o Gleditsia triacanthos situada a la plaça de l'Estació és un dels arbres catalogats més emblemàtics del nucli històric del barri de Sant Andreu. Aquest magnífic arbre de creixement ràpid saluda amb els seus més de 13 metres d'altura els trens al seu pas per Sant Andreu Comtal des de fa anys. A l'Argentina també rep els noms de garrofa turca i acàcia negra.

LES CORTS  ARBRE AMPOLLA Aigua al tronc

El Brachychiton populneus, també conegut com a arbre ampolla o braquiquíton, és una espècie originària d'Austràlia. Aquest arbre aguanta molt bé les dures condicions urbanes, sobretot perquè el seu gruixut tronc és capaç d'emmagatzemar l'aigua que posteriorment utilitza de forma dosificada per sobreviure. Als jardins de Torre Girona (Jordi Girona, 31) en destaca un de centenari amb una altura de gairebé 20 metres.

S. MARTÍ  PALMERA CANÀRIA Llarga i centenària

La plaça de la Palmera de Sant Martí, situada al barri de la Verneda i la Pau, rep el seu nom per una palmera centenària que actualment fa uns 18 metres i que ja ocupava el solar abans de ser urbanitzat. Aquesta palmera pertany a una espècie endèmica de les illes Canàries, la Phoenix canariensis. Per la seva capacitat d'adaptació a les baixes temperatures és una de les palmeres més habituals en jardineria.

CIUTAT VELLA  'LIVINSTONA CH'. Origen xinès

«La Livinstona chinensis és una palmera d'origen xinès, de creixement lentíssim, fulles amb forma de vano i tronc una mica corbat», explica Medi Ambient. La silueta d'aquesta palmera de tot just 10 metres d'altura ocupa i embelleix, com una verdadera peça de museu viva, el pati de l'Ateneu Barcelonès (Canuda, 6), una entitat fundada el 1860.  Aquest exemplar va ser catalogat el 1993 i la data aproximada de naixement és el 1893.

EIXAMPLE  ARBRE DEL CORAL Família tropical

El nom comú d'arbre del coral s'utilitza en horticultura per referir-se als Erythrina, un gènere de la família Fabaceae molt estès per les regions tropicals i subtropicals. Segons el catàleg a internet dels arbres d'interès local, un dels pocs (i el més gran) arbres del coral que es poden trobar a Barcelona està plantat en un ampli parterre verd a la confluència dels carrers d'Aragó amb Enamorats des de l'any 1996.

SANTS-MONTJUÏC  'SCHINUS P.' Únic en l'espècie

A la confluència verd dels carrers de Joaquim Blume i Lleida, envoltat d'altres arbres i plantes, destaca un Schinus polygamus. I és que aquesta espècie endèmica d'Amèrica del Sud és l'única plantada a la via pública de Barcelona, segons fonts d'Hàbitat Urbà. Catalogat el 1996, aquest arbre de creixement lent i tronc irregular pertany a la família dels anacards. Les seves fulles són simples i les seves flors, grogues.

NOU BARRIS  ACÀCIA DEL JAPÓ Floració tardana

L'acàcia del Japó situada a la plaça de Santa Engràcia del barri de la Prosperitat fa poc més de 10 metres.  L'any de naixement de l'exemplar, segons el catàleg de l'ajuntament, podria ser el 1899. Originària de la Xina i Corea, aquesta espècie de copa àmplia i densa és molt resistent i s'ha adaptat perfectament al clima de Barcelona. Una curiositat:  aquest arbre pot trigar fins a tres dècades a florir per primera vegada.

HORTA-GUINARDÓ  SEQUOIA Més de 23 metres

Fa milions d'anys els boscos de sequoies cobrien una bona part del planeta, des de l'Àsia fins a Amèrica. A la ciutat de Barcelona només existeix un exemplar d'aquesta espècie i està ubicat al parc del laberint d'Horta-Guinardó. Encara que fa poc més de 23 metres, aquestes coníferes típiques d'Amèrica del Nord poden arribar als 85 metres. La sequoia és un arbre perennifoli molt longeu (entre 2.000 i 3.000 anys).

GRÀCIA  ARBRE DE L'AMOR La forca de Judes

L'espècie Cercis siliquastrum, també coneguda com l'arbre de l'amor o el garrofer boig, compta amb tres exemplars a la plaça de Joanic. Aquests arbres de copa oberta i irregular poden arribar als 15 metres d'altura. Les seves formes recargolades i l'espectacularitat de la seva floració, que té lloc al mes d'abril, són les seves principals característiques. La llegenda diu que Judes Iscariot es va penjar en aquest arbre després de trair Crist.

Notícies relacionades

SARRIÀ-S.GERV. 3 'COCCULUS L.' Elegància d'altura

Amb una altura de 12 metres i un diàmetre de copa de 23 metres, un elegant Cocculus luarifolius gairebé centenari catalogat el 1998 rep els visitants de la Clínica Corachan (Buïgas, 23), al barri de les Tres Torres. Segons el catàleg que recull tots els arbres d'interès local de Barcelona, aquesta espècie va ser plantada «abundantment als jardins i parcs de la ciutat» de Barcelona en les primeres dècades del segle XX.