GENT DE SANTS-MONTJUÏC

Álex Sulleva: "Els escacs dinamitzen el barri de Sants"

Cada any, Álex Sulleva organitza l'Open Internacional d'Escacs de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Aquest torneig, que ha convertit el districte en un referent internacional, reuneix 600 jugadors de tot el món.

Implicació 8 Álex Sulleva, en un carrer de Sants, la setmana passada.

Implicació 8 Álex Sulleva, en un carrer de Sants, la setmana passada. / GUSTAVO VALIENTE

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ
BARCELONA

Álex Sulleva (Barcelona, 1960) ha viscut al barri de Sants tota la vida. Va començar a jugar a escacs sent molt jove i, encara que de professió és funcionari, durant anys ha desenvolupat una activitat frenètica en aquest esport. Ara, pare de família, cada estiu renuncia a part de les seves vacances per organitzar l'Open Internacional d'Escacs de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

-Aquest any se celebra la XVI edició de l'Open Internacional d'Escacs.

-Sí, va començar el 1998. El Catalu-nya Escacs Club volia organitzar-lo a l'estiu i jo vaig venir al Centre Cívic Cotxeres de Sants a demanar un espai. Em vaig trobar amb un director, Toni Ayza, que és aficionat als escacs. Així va ser com va néixer aquest torneig.

-¿Des de quan el dirigeix vostè?

-Des del 2006. L'Open reuneix cada any uns 600 participants i és dels més grans del món. Respecte a la relació qualitat mitjans, és un dels millors.

-El districte de Sants-Montjuïc es bolca cada any amb el torneig.

-Sí. A  Cotxeres hi ha un equip especialitzat a organitzar-lo, però és possible gràcies a la feina conjunta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i de diferents entitats d'aquestes zones.

-Això reflecteix el gran teixit veïnal que hi ha en aquests barris.

-I tant. Aquí tenim persones molt capaces i moltes associacions que s'ajuden entre si. I, només al districte de Sants, hi ha diversos clubs d'escacs, com el Catalunya Escacs Club, que està a la Divisió d'Honor, el Comtal de Poble-sec, el Cadena de Zona Franca...

-¿Diria que a Sants es juga més a escacs que en altres districtes?

-Bé, la veritat és que els jugadors d'escacs de fora de la ciutat no parlen de Barcelona, sinó de Sants. Aquest barri és una de les zones on més es juga a escacs i, per descomptat, el de més reconeixement internacional.

-¿Hi participen molts estrangers?

Dels 600 jugadors que hi solen venir, uns 350 són estrangers. En aquest aspecte, crec que Sants ha posicionat tot Barcelona en el món dels escacs. Hem sabut vendre bé la marca Sants. En el conjunt d'Espanya, aquest torneig és un dels millors. A l'Open Internacional vénen cada any jugadors que estan entre els 100 millors del món.

-Vostès, a més, integren l'Open Internacional dins de la Festa Major d'aquest barri.

-Sí, fa 10 anys que ho fem. Aquest any l'Open serà del 22 al 31 d'agost, i la Festa Major, del 23 al 30. És una manera de vincular els escacs al barri. És graciós, perquè després ens trobem els jugadors del torneig pels carrers del barri, disfrutant de la festa. Com fan altres barris, nosaltres també guarnim els carrers i fem concursos.

-¿I les seves vacances d'estiu?

-Cada any renuncio a una part de les vacances per poder organitzar aquest torneig de manera voluntària. Comencem a muntar-lo tres dies abans a l'auditori de Cotxeres de Sants, que és on es juga, però el planifiquem al llarg de tot l'any. I, a l'acabar, sempre fem una reunió de valoració. El torneig també és una manera de dinamitzar tant el barri com els clubs d'escacs.

-¡Tota la vida a Sants! En deu haver  vist l'evolució...

-Sí, però l'esperit original del barri perdura. No és que sigui un barri tancat, però és veritat que aquí tots ens coneixem. També és un barri molt comercial.

Notícies relacionades

-¿Ha millorat?

-Ara és més habitable. Abans era un barri tallat per un munt de fàbriques. S'ha humanitzat.