VEUS MELÒDIQUES EN UNA ASSOCIACIÓ DEGANA

El cant obrer

La Societat Coral La Floresta encapçala les entitats amb més solera de Sants. El club, amb 135 anys d'història, no té local propi i assaja al Centre Social de Sants

Assaig 8 Membres de la Societat Coral La Floresta, al Centre Social de Sants.

Assaig 8 Membres de la Societat Coral La Floresta, al Centre Social de Sants. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
L. B.
BARCELONA

La Societat Coral La Floresta està donant el do de pit des de la seva fundació el 1878. Ni les desercions per la guerra de Cuba ni la seva prohibició durant les dictadures del segle XX, i encara menys els seus incomptables canvis de seu, han pogut silenciar les seves veus, sempre tan ben empastades i gairebé celestials. I és que l'entitat més veterana del barri de Sants, creada per uns treballadors del cànem -amb el qual feien cordes-, continua reunint-se i cantant amb la mateixa alegria. La seva actual ubicació és al Centre Social de Sants (Olzinelles, 30).

Els seus cantants estan repassant aquests dies a marxes forçades el repertori nadalenc. «Tenim quatre concerts per a finals de desembre i no ens hi hem pogut posar abans perquè havíem de preparar el concert de l'aniversari», explica el director de la Societat Coral La Floresta des del 2005, Santos Martínez. El també professor de llenguatge musical de la coral es refereix al concert del 16 de novembre passat, quan van celebrar ni més ni menys que el seu 135 aniversari a la sala de plens de la Seu del Districte de Sants-Montjuïc (Creu Coberta, 104).

Records arxivats

«L'última crisi va ser la del 2004, perquè ens vam veure forçats a abandonar un edifici en el qual havíem estat assajant des de feia gairebé un segle. Va ser d'un dia per l'altre, tot molt caòtic. Per sort vam aconseguir recuperar alguns objectes i documents valuosos que ara custodia l'arxiu municipal», explica Albert Torras, president des del 2006.

El gran anhel de l'entitat, encara que està molt agraïda al Centre Social de Sants per la seva acollida incondicional, és disposar d'un local una mica més ampli i adequat acústicament. Posats a demanar, un espai a l'antic recinte fabril de Can Batlló seria un somni complert per a l'entitat, farta de deambular pel districte. «Els primers cantaires van ser obrers de les fàbriques de la zona, a diferència d'altres corals integrades per persones de l'elit, i poder-nos instal·lar a Can Batlló ens connectaria amb els nostres orígens», subratlla Torras, que recorda que la coral forma part de la federació de Cors de Clavé, un moviment sorgit a mitjans del segle XIX a partir d'un projecte de Josep Anselm Clavé. «Ell va apostar per oferir una educació basada en la música a les persones amb pocs recursos»,  recorda.

Notícies relacionades

La Societat Coral La Floresta també passarà a la història per ser una de les primeres que va incorporar veus femenines. V a ser al 1965. Avui les dones són majoria, també a la junta directiva. «Ara som 24 cantaires i està bastant equilibrat, amb 10 homes», matisa Teresa Ferrer, cantant i secretària de la directiva.

El repertori combina les peces més clàssiques amb cançons modernes ja adaptades per a corals.  «Des de Mozart fins a Eric Clapton, sense oblidar les cançons populars. Sobretot, intentem fer coses diferents, amb concerts temàtics o teatralitzats», explica Carolina Solé, cantant i vicepresidenta de l'entitat.