Un pulmó verd

Veïns de Santa Coloma reclamen davant l’AMB que el parc de Can Zam deixi d’acollir macroconcerts

  • Qualifiquen d’«enquesta interessada» el procés obert per decidir-ne els usos i demanen que se’ls tingui en compte

  • El govern de Santa Coloma nega les acusacions i afirma que l’objectiu és urbanitzar i plantar més arbres a tot el parc, però que requereix temps

Veïns de Santa Coloma reclamen davant l’AMB que el parc de Can Zam deixi d’acollir macroconcerts

ACN / Àlex Recolons

3
Es llegeix en minuts
ACN
El Periódico

Membres de la Plataforma en defensa de la Serra de Marina i Can Zam es van concentrar aquest dimarts a les portes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per reclamar que el parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) es converteixi en un «parc urbà, verd i frondós». Critiquen que la proposta d’ampliació aprovada per l’Ajuntament, que consolida el «clar polivalent» de 35.000 metres quadrats on es fan macroconcerts com els del Rock Fest, suposa «danyar» un espai que hauria de ser un veritable pulmó verd.

Antoni Sancho, membre de la plataforma, deixa clar que «no estan en contra» dels macroconcerts, que es podrien fer en dos camps de futbol municipals situats just al costat de Can Zam, i reclama que es tingui en compte l’opinió dels veïns. Per la seva part, Esteve Serrano, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, defensa que l’espai es destini a concerts i altres activitats com fires mentre segueixen les fases d’urbanització del parc. «Hem iniciat una fase d’urbanització de Can Zam petita que inclou un terreny que estava tancat des de fa anys com a conseqüència de les obres que va fer la Generalitat de Catalunya al seu dia per construir la línia 9 del metro. Nosaltres vam decidir urbanitzar aquest espai que, de moment, és només una part d’una fase del parc, i hem fets un projecte d’urbanització», defensa Serrano.

El primer tinent d’alcaldessa remarca que el tram en el qual treballa ara el consistori és on habitualment es munta la fira d’atraccions de la Festa Major, la fira d’entitats o concerts com el Rock Fest. «Així, en el pacte local per a la reconstrucció després de la pandèmia, destinem uns diners per urbanitzar aquesta zona. ¿En aquesta zona què fem? Posar més arbres, enllumenat o arbustiva i deixar un espai per poder fer activitats [el clar polivalent]. ¿Vol dir que és el projecte final de Can Zam? No, Can Zam té encara moltes més hectàrees per urbanitzar i el projecte no acaba aquí», afegeix Serrano, que reconeix que, per ara, és «un projecte de mínims».

Procés participatiu

Antoni Sancho assegura també que el que l’Ajuntament va vendre com un procés participatiu obert per decidir els usos del parc no és altra cosa que una «enquesta interessada» enviada a determinats grups de població que «no complia les mínimes condicions legals». Lamenta també que el consistori no tingués en compte les al·legacions presentades el mes de juliol passat per 23 entitats del municipi.

El primer tinent d’alcalde considera les acusacions «absolutament i rotundament falses». «En aquest procés participatiu van participar més de 5.000 persones, 1.300 d’elles de forma presencial, les altres mitjançant una enquesta que es va portar a terme de forma legal i transparent i d’acord al reglament municipal de participació ciutadana i de govern obert que tenim aprovat des del 2018», manté Serrano. «Es va fer atenent tots els articles de com s’obre un procés participatiu, quin és el seu objectiu, quines són les seves fases, quin és el públic al qual es dirigeix, quin és l’òrgan responsable de la seva gestió, o el perfil de les persones convocades a debat, o el període de temps que ha de durar», afegeix. 

Per la seva part, el representant veïnal assegura que mantenir la zona on «dues vegades a l’any» es fan concerts era la tercera opció triada pels veïns que van participar en la consulta, cosa que suposa que no és una prioritat de la ciutadania. «Santa Coloma té un dèficit molt important de zones verdes i el que cal fer és fer de Can Zan un autèntic bosc», assenyala.

Serrano defensa també que al clar polivalent que queda pendent d’urbanitzar «es pot fer des d’un concert o muntar una carpa de circ o la fira d’entitats que altres anys muntàvem amb la Festa de Major o concerts». «Els usos que el parc permet no són incompatibles amb les activitats que fem ni amb el procés d’urbanització», assevera.

Notícies relacionades

La protesta d’aquest dimarts, que es va fer coincidir amb la reunió del Consell Metropolità i la Junta de Govern de l’AMB, persegueix, assegura Sancho, que l’ens metropolità, propietari dels terrenys, faci pressió per obligar el consistori a fer «marxa enrere» i escoltar l’opinió dels veïns.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO