Dansa

El Teatre Sagarra de Santa Coloma acull l’espectacle ‘Línia i Llum’, de l’Esbart Maragall

  • La representació, un homenatge a Manuel Cubeles i Solé, es durà a terme el dissabte 4 de setembre a les 19 h

sagarra

sagarra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) acollirà el 4 de setembre l’estrena del nou espectacle de l’Esbart Maragall: Línia i Llum. Cubeles, el mestre, un homenatge a Manuel Cubeles i Solé.

Cubeles i Solé va iniciar la seva tasca de mestre del Cos de Dansa l’any 1940 a l’esbart Iuventus, que és el nom que va prendre l’Esbart Maragall «per la impossibilitat de portar el nom en català», assenyalen des de la Generalitat. L’Agrupació Folklòrica Iuventus va ser el primer grup de Catalunya que va reprendre les seves activitats perquè formava part del Centre Parroquial de Sant Andreu, actualment Casal Catòlic de Sant Andreu.

L’esbart Iuventus, sota la presidència de Josep Benet, va ser el laboratori on Manuel Cubeles va iniciar els seus treballs sobre la dansa escènica, és a dir, pujar la dansa tradicional a l’escenari. Això va comportar «molts canvis en la mentalitat dels grups de dansa que existien fins aleshores a Catalunya», expliquen des de la Generalitat de Catalunya.

Diferents danses

Així, el Teatre Sagarra acollirà la representació de l’espectacle el dissabte 4 de setembre a les 19 h.

La primera part de Línia i Llum. Cubeles, el mestre s’inicia amb fragments del Ball de Gitanes, que era la dansa que ballava l’Esbart Maragall abans de la seva arribada a Sant Andreu, i continua amb tres danses: El Galop de cortesia, Contrapàs Xinxina i La Morisca de Gerri de la Sal, i continua amb tres de les coreografies del mestre interpretades per l’Esbart: la Gala de Campdevànol, l’Espunyolet del Berguedà i la Disfressada de Sant Vicenç dels Horts.

Notícies relacionades

La segona part està dedicada a sis coreografies pròpies de l’Esbart Maragall i s’hi introdueixen danses de «ses illes» i del País Valencià.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO