Acompanyament veïnal

El programa ‘A-Porta’ combatrà la soledat no desitjada de les persones grans de Santa Coloma

El segon porta a porta del municipi s’estendrà a 700 vivendes, algunes de ja incloses a la primera fase de la iniciativa

El programa ‘A-Porta’ combatrà la soledat no desitjada de les persones grans de Santa Coloma
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte d’acompanyament veïnal A-Porta, de la Confederació d’Associacions Veïnal de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed scel, es desplegarà en una segona fase des d’ara i fins al novembre a 700 vivendes més de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

L’objectiu d’aquesta segona intervenció és millorar les condicions de vida de les persones grans dels barris de Can Mariner i el Centre de Santa Coloma, a través de la detecció de situacions d’aïllament o de soledat no desitjada i «activant un servei d’acompanyament, d’escolta activa i d’atenció emocional», expliquen des del consistori colomenc.

La primera intervenció a 700 vivendes de Can Mariner, que va ser intermitent a causa de la pandèmia, es va fer de manera presencial i via telefònica. Ara, el segon porta a porta a Santa Coloma se suma a aquest que ja es va fer el 2020 amb la missió d’acompanyar i «empoderar» el veïnat que patia vulnerabilitat energètica i aconseguir una reducció de les seves factures de subministraments bàsics.

Recursos d’acompanyament

Des d’aquest 8 de maig, els Picaportes –veïns del mateix barri que assessoren i aconsellen gratuïtament els seus veïns visitant les seves respectives llars– estan trucant a les portes de les 700 vivendes de persones grans que viuen soles, per detectar i identificar totes les que podrien estar vivint en una situació de vulnerabilitat, soledat o aïllament.

Una vegada detectats aquests veïns i veïnes i, per tal d’augmentar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones grans, els Picaportes els assessoren sobre els recursos que disposen al seu barri i els plantegen solucions a les situacions d’aïllament i soledat no volguda.

Així, les persones amb aquest tipus de vulnerabilitat poden rebre informació sobre el programa Siempre Acompañados, per donar-los suport emocional i escolta activa; acompanyament per sortir a passejar, anar al metge, a serveis socials, a comprar o per participar en activitats d’oci, si així ho necessiten.

«El grup de Picaportes que fa el porta a porta són persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri, que han sigut contractades per 25 hores mensuals, formades i coordinades per la CONFAVC», assenyalen des de l’Ajuntament de Santa Coloma.

El detonant de la segona missió

Alguns dels resultats de la primera fase desplegada al barri de Can Mariner durant el 2020 van detectar, segons paraules del coordinador de la primera missió, Celso Pérez, i el vicepresident de l’Associació de Veïns de Can Mariner, Alberto Cruzado, un «elevat nombre» de persones grans amb possibles problemes de soledat no volguda.

«Un gran problema a Can Mariner és la quantitat de gent gran que viu sola. Un 26% de les llars són unifamiliars, cosa que demostra que existeix molta gent d’edat elevada, perquè aquest 26% que viu sola no sol ser gent jove,» resumeix Alberto Cruzado. A més, destaca com durant la Covid i des de l’AV de Can Mariner es va derivar amolta gent amb problemes molt urgents a Serveis Socials».

Vulnerabilitat energètica

Altres dades de la primer fase van concloure que un 59% de les 118 llars entrevistades pel projecte d’acompanyament veïnal A-porta al barri tenien sobrecost a les factures de subministraments bàsics; un 19% de les vivendes entrevistades no van poder pagar a temps una o més factures de l’any anterior, un 24% acusaven problemes estructurals a la vivenda, un 26% no estaven adequades al fred i un 22% no ho estaven a la calor.

Aquests últims tres indicadors esmentats (la impossibilitat de pagar factures, els problemes estructurals a les vivendes i la seva adequació al fred i a la calor) són els que utilitza Eurostat (l’Oficina d’Estadística de la Comissió Europea) per mesurar la vulnerabilitat energètica a les llars.

Notícies relacionades

En el cas de Can Mariner, aquest patró situaria entre el 20-25% les llars que pateixen vulnerabilitat energètica al barri. És a dir, una de cada quatre o cinc llars de Can Mariner podria trobar-se en situació de pobresa energètica.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO