Col·lectius vulnerables

Més del 20% dels veïns del barri de Can Mariner de Santa Coloma pateixen pobresa energètica

  • Un 19% de les vivendes entrevistades no van poder pagar a temps una o més factures l’any passat

  • Gairebé un 60% de les famílies estan pagant un sobrecost a les seves factures de subministraments

A la claror d’una bombeta.

A la claror d’una bombeta.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’una intervenció intermitent a causa de la pandèmia de la Covid-19, el projecte d’acompanyament veïnal A-porta de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) ha publicat les dades de l’actuació desplegada al barri de Can Mariner, des del febrer del 2020, per «reduir la vulnerabilitat energètica». Es tracta d’una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc)), portada a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament colomenc.

Així, de les 118 llars entrevistades, entre el 20 i el 25% pateixen vulnerabilitat energètica, segons els indicadors utilitzats per l’Eurostat (l’Oficina d’Estadística de la Comissió Europea). És a dir, una de cada quatre o cinc llars del barri podria trobar-se en situació de pobresa energètica.

Respecte als indicadors utilitzats, un 19% de les vivendes entrevistades no van poder pagar a temps una o més factures l’any passat i un 24% de les llars ho van acusar problemes estructurals a les seves vivendes: a Can Mariner, un 26% no estan adequades al fred i un 22% no ho estan a la calor.

Sobrecostos a la factura

Altres conclusions destacades són les principals incidències detectades relacionades amb els consums energètics. Al barri, gairebé un 60% de les famílies entrevistades estan pagant un sobrecost a les seves factures de subministraments, «un índex molt alt», comenten des de l’Ajuntament.

Les causes més destacades són: la contractació de tarifes amb un cost molt excessiu de l’energia; les famílies que no tenien aplicat el bo social tenint-ne dret; el desconeixement de serveis extres contractats i, per tant, que no s’utilitzaven; i tenir contractada una potència més alta de la necessària.

El projecte A-porta

A-portaEl projecte A-porta s’ha desplegat en barris de diferents ciutats, i «els seus objectius són crear vincles, ajudar a enfortir la xarxa veïnal i contribuir a generar més confiança i empoderament en els veïns i veïnes», assenyalen des del consistori. Es fa a través de missions, amb temàtiques socials diferents (en aquest cas la vulnerabilitat energètica), anant casa per casa oferint informació útil sobre els consums de les energies i ajudant a entendre les factures, amb la particularitat que els seus equips estan formats per gent del mateix barri.

Durant la intervenció, fan entrevistes en profunditat amb l’objectiu de compartir informacions útils i «apoderar els veïns i veïnes».

Problemes amb la llum

Santa Coloma va ser també una de les múltiples ciutats catalanes que aquest hivern, amb l’arribada del fred, va patir grans apagades per la sobrecàrrega del sistema elèctric.

Notícies relacionades

A principis de gener, una avaria en un cable subterrani va deixar sense llum durant més d’una hora 2.417 llars de la ciutat, en una nit en què la temperatura mínima al municipi va arribar als 2 graus.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO