CRÒNICA DE LES PROTESTES DEL 18-O

El carrer de la 'vaga-no vaga' a Santa Coloma contra la sentència del procés

Una marxa independentista d'unes mil persones convocada pel CDR Gramenet recorre la ciutat del Barcelonès amb proclames pro polítics presos

La principal avinguda del trajecte passa, en mitja hora, d'acollir la mobilització a favor de la vaga a l'ambient habitual dels comerços i negocis

santaco

santaco

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Aquest 18 d’octubre, dia elegit pels sindicats independentistes Intersindical-CSC i IAC per convocar una vaga general a Catalunya contra la sentència del procés, l’avinguda Santa Coloma de Santa Coloma de Gramenet, una de les vies principals del municipi del Barcelonès, ha vist com els seus ciutadans feien una ‘vaga-no vaga’ en protesta per les condemnes del Tribunal Suprem als líders independentistes.

A les dotze del migdia, unes 1.200 persones –segons un agent de la policia local a peu de carrer– es mobilitzaven a l’avinguda a favor de la vaga i en contra de la sentència del procés: «Es ven Estat espanyol», es llegia en una pancarta al capdavant de la manifestació. A les 12.30 h, pràcticament ningú secundava ja la vaga a l’avinguda per on havia passat la marxa –ja de camí a Barcelona, on s’unifiquen totes les Marxes per la Llibertat– mitja hora abans, i els comerços i negocis reprenien el ritme habitual de qualsevol dia feiner a l’urbs de 118.000 habitants.

L’avinguda Santa Coloma de Santa Coloma de Gramenet, en la ‘vaga-no vaga’ del 18-O. / Manuel Arenas

Malgrat això, els impulsors de la marxa es mostraven sorpresos per l’afluència ciutadana. «¡Mare meva, quanta gent!», comentava Aitor Blanc, exregidor de SOM Gramenet al capdavant de la concentració, quan aquesta s’acostava al pont del Potosí. Certament, els manifestants han passat d’unes quantes desenes a l’hora de la convocatòria (11.30 h) a la plaça de la Vila a centenars i centenars mentre es llegien manifestos contra la «repressió autoritària» del Govern i es donava inici a la marxa cap a Barcelona.

L’independentisme és minoritari a Santa Coloma –només 3 regidors, els d’ERC, dels 27 del ple ho són–, però l’actual i complexa actualització del conflicte català ha atret a les mobilitzacions catalanes d’aquests dies sensibilitats diverses, un fenomen global a Catalunya que quedava representat en una aïllada bandera republicana espanyola en la desfilada colomenca.

Una majoria de negocis oberts

Dels molts i diversos negocis de l’avinguda Santa Coloma, només una desena estaven tancats aquest 18 d’octubre, un clima de normalitat laboral generalitzat a tot el municipi: tot i que l’ajuntament –governat pel PSC amb majoria absoluta– va decretar serveis mínims, no s’ha posicionat públicament a favor de la vaga i, de fet, la majoria de treballadors municipals han acudit avui al seu lloc de treball.

Una peixateria, oberta. Una botiga de teles, oberta. Una fleca, oberta. Un bar de jubilats, obert. Una negoci d’arranjaments, obert. Una cooperativa de vins, oberta. Un establiment de fruites i verdures, obert. Un ‘Tot a 100’, obert. Un kebab, obert. Una pastisseria, oberta Un Condis, obert. Un supermercat, obert. Una farmàcia, oberta. Una botiga de mòbils, oberta. Viatges El Corte Inglés, obert. Una cerveseria, oberta. Un restaurant xinès, obert. Una joieria, oberta. Un centre veterinari, obert. Una òptica, oberta. Loteries i Apostes de l’Estat, evidentment, obert.

¿Què havia tancat a l’avinguda de la mobilització independentista després del seu pas? Un rostidor, un centre d’estètica i fotodepilació, una consultoria-assessoria, una fàbrica de cervesa artesanal, un bar, una agència immobiliària i un negoci de recanvis i accessoris per a l’automòbil. Poc més.

El curiós cas de la farmàcia de Schrödinger

Alguns dels veïns colomencs que han decidit no fer vaga expressaven el seu desconcert i desubicació davant l’actual situació a Catalunya. «¿Per què ha decidit no fer vaga?». «¿Vaga? ¿Quina vaga?», contestava –demanant el seu anonimat– el propietari pakistanès d’un establiment de fruites i verdures, que reconeixia no tenir coneixement de la complexa conjuntura política catalana. «Aquest local és molt petit...», s’excusava.

Per la seva banda, els propietaris xinesos d’un‘Tot a 100’ puntualitzaven que, tot i que el seu negoci estigués obert, «ens sembla molt bé que la gent surti al carrer i protesti, com hem vist aquest matí a Santa Coloma; el que no ens agrada és el foc i els cotxes destrossats que veiem a la televisió», assenyalaven sobre els desordres públics que s’esdevenen nit rere nit als carrers de Barcelona.

Notícies relacionades

Són les 12.45 h; la concentració fa estona que ha deixat enrere l’avinguda Santa Coloma i una senyora espera a la porta de la farmàcia Enric Alé, que té la persiana abaixada i està aparentment tancada. «Senyora, sembla que la farmàcia fa vaga». «No, no, estic esperant el dependent; el que passa és que ha abaixat la persiana perquè els de la vaga li han dit que tanqui i li ha entrat el pànic». Al cap de poc, el farmacèutic surt a entregar-li a la dona el seu medicament i nega el que ella ha dit: «A mi ningú m’ha dit que tanqui; he abaixat la persiana perquè hi ha molt pispa i ara estic sol». El curiós cas de la farmàcia tancada i oberta alhora, com el gat de Schrödinger, viu i mort alhora.

Més notícies de Santa Coloma en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Ajuntaments