Economia alternativa

La moneda digital de Santa Coloma genera transaccions per valor de 2,4 MEUR en dos anys

Actualment hi ha en circulació 600.000 euros en 'grames' que s'han recanalitzat dins del sistema fins a quatre vegades, sobretot a través de la restauració

parlon-grama

parlon-grama

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Lagrama, la moneda digital que Santa Coloma va posar en circulació a finals del 2016, arriba als dos anys de vida en plena forma. Actualment hi ha en circulació a la ciutat unes 600.000 'grames’ –el canvi és d’una 'grama’, un euro– que en aquest temps s’hanrecanalitzat el sistema fins a quatre vegades, generant transaccions per un valor de fins a 2,4 milions d’euros.

La manera més habitual d’introduir les ‘grames’ en l’economia local ha sigut a través de les subvencions que atorga l’ajuntament a les entitats –n’hi ha unes 150 d’adherides–. A través d’elles han arribat a comerços i particulars. Un dels focus més importants de redistribució de la moneda digital ha sigut a través de bars i restaurants.

El tècnic del departament de Comerç de l’Ajuntament de Santa Coloma responsable del projecte, Oriol Tusón, ha explicat a l’ACN que el balanç és "molt positiu" i ha avançat que el 2019 es preveu que el volum de ‘grames’ que estiguin en circulació serà molt superior perquè es farà una introducció extraordinària a través dels salaris dels empleats públics.

Terra en ‘grames’

L’Ajuntament oferirà als seus treballadors la possibilitat de cobrar fins i tot un 30% del sou en 'grames’,però serà cada treballador qui decideixi si s’hi suma i en quin percentatge. La despesa del consistori en salaris és de 20 MEUR i, per tant, la part de ‘grames’ que podria sortir al mercat en un escenari de màxims seria de 6 milions d’euros.

Tusón, no obstant, avisa que la mesura haurà de tenir un "èxit limitat" perquè es pugui fer una injecció de ‘grames’ en el sistema que l’economia local pugui absorbir: "Amb un 5% de respostes positives hi hauria suficient", explica. Això suposaria injectar de cop 1 MEUR en ‘grames’ en l’economia colomenca, més del doble de les que hi ha actualment.

També l’any vinent es preveu acabar un estudi sobre com es mou la ‘grama’ pels comerços de Santa Coloma, però una conclusió ja és evident: un delsfocus principals d’entrada i redistribució de la moneda local és la restauració. Quant a l’administració, la introducció de les grames es fa fins al moment a través de subvencions a entitats.

Expansió de la grama

Hi ha adherides al projecte més de 150, entre entitats socioculturals, esportives i comercials. També s’atorguen subvencions a establiments que impulsen polítiques de consum social i responsable i és a través d’aquest teixit que la ‘grama’ s’escampa a la resta de l’economia local, amb despeses en comerços o pagament de salaris a treballadors.

Notícies relacionades

Per a les entitats, cobrar subvencions en ‘grames’ els suposa rebre un 5% addicional de l’ajuda i, una vegada la moneda s’estengui més al públic general, s’estudiarà posar en marxa polítiques de fidelització per als usuaris particulars per fomentar-ne l’ús.

Més notícies de Santa Coloma de Gramenet