Memòria històrica

Santa Coloma homenatja el seu alcalde afusellat per rebel

Dijous es col·locarà una placa commemorativa a la casa on va viure i va ser detingut el republicà Celestí Boada

boada

boada

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Setanta-nou anys després de la seva mort, Santa Coloma de Gramenet ha decidit recuperar la figura i retre homenatge al republicà Celestí Boada, que va ser alcalde de la ciutat de l’octubre i abans ja havia sigut regidor per Esquerra Republicana.

Casat i amb cinc fills, després de deixar l’alcaldia en plena Guerra Civil va servir durant uns mesos a l’aviació de l’Exèrcit Popular Republicà. Quan el conflicte va acabar i malgrat les advertències de ser víctima de la repressió va tornar a Santa Coloma, ja ocupada per les tropes franquistes.

El 12 de maig del 1939, va ser detingut i acusat de rebel·lió militar pel règim franquista i, després d’un consell de guerra sumaríssim, va ser condemnat a mort per haver participat en la revolució del 1934. Els informes favorables, com l’enviat per l’Ajuntament de Santa Coloma al Jutjat Militar de Badalona, no van servir de res.

Aquest assenyalava sobre Celestí Boada: “Gràcies a la seva energia i moderació va poder evitar alguns excessos i altres actes delictius, com assassinats. Home rude i enèrgic, representava, no obstant, un element moderador al si del comitè i de l’ajuntament, i és creença generalitzada que tant ell com el cap de la FAI, José Berruezo, van evitar l’assassinat de molts elements dretans de la població”. La sentència es va executar al Camp de la Bota de Sant Adrià de Besòs el 18 d’octubre del 1939.

Actes d’homenatge

Per recordar la figura de Celestí Boada s’han organitzat diferents actes, el primer dels quals el mateix dia que es commemora la seva execució. Dins de la senyalització dels espais de memòria de la ciutat, es col·locarà una placa blava commemorativa a la casa on va viure i va ser detingut l’alcalde republicà (c. Major, 9, antigament, núm. 17).

El segon acte programat, la conferència "Celestí Boada, l’alcalde afusellat pel franquisme," a càrrec dels historiadors Juanjo Gallardo i José Manuel Márquez, tindrà lloc dimarts 23 d’octubre, al Museu Torre Balldovina.

Notícies relacionades

I, finalment, el dissabte 27 d’octubre, tindrà lloc pels carrers de Santa Colomal’itinerari "Recordant l’alcalde Celestí Boada". Un recorregut en autocar pels llocs clau que expliquen la trajectòria personal i política del polític, com l’ajuntament, el carrer Major, la plaça d’Alfonso Carlos Comín o la plaça Fra Juníper Serra.

Més notícies de Santa Coloma de Gramenet