ESPAI PÚBLIC

"Prohibit consumir drogues a prop del col·legi i els nens"

Queixes veïnals en un barri de Santa Coloma per la proximitat entre una escola i alteracions de l'ordre públic

La vigilància policial ha crescut i l'Ajuntament ha posat en marxa inspeccions als bars focus del conflicte

El passatge Sagrada Famíla de Singuerlín: a l’esquerra, l’escola; a la dreta, els bars focus del conflicte.

El passatge Sagrada Famíla de Singuerlín: a l’esquerra, l’escola; a la dreta, els bars focus del conflicte. / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

"Prohibit consumir drogues a prop d'aquest bar. Per favor respecteu-nos a nosaltres: a la gent i als nens. No es pot consumir cap tipus de droga a prop d'un col·legi públic. Qualsevol persona que vegem, avisarem els Mossos i posarem la denúncia". 

Les queixes veïnals posen de manifest la proximitat entre l'escola i les alteracions de l'ordre públic

Aquesta advertència es llegeix a la porta d'un dels dos bars -abans n'eren tres- del passatge Sagrada Família de Santa Coloma de Gramenet, un estret carreró del barri de Singuerlín on es troba la porta per on entren i surten els nens d'educació infantil -de 3 a 6 anys- del col·legi Sagrada Família. L'avís, que sembla una obvietat, allà no ho és tant, on en les últimes setmanes han crescut les queixes veïnals per la tremenda proximitat -uns pocs metres- entre els més petits i les alteracions de l'ordre públic que es produeixen al carreró, entre les quals hi ha l'incivisme -crits o insults, diuen els veïns- i el consum de drogues i alcohol en via pública, segons confirmen els Mossos d'Esquadra.

Bar del passeig Sagrada Família on es prohibeix explícitament el consum de drogues a prop de l'escola. / ALBERT BERTRAN

El detonant de les queixes al voltant d'aquesta controvèrsia amb recorregut al barri va ser una dura baralla entre dues noies fa dues setmanes poc abans que els nens sortissin de l'escola, expliquen a EL PERIÓDICO dues mares del col·legi Sagrada Família -que demanen mantenir-se en l'anonimat-, en representació dels pares i mares del centre afectats. "Enviem queixes a l'Ajuntament perquè no volem que vagi a més. No creiem que existeixi un perill físic real per als nens, però són conductes que no volem que els nostres fills vegin quan surten de l'escola".

Les actuacions de l'Ajuntament

Segons ratifiquen fonts policials, el cas del passatge Sagrada Família no dista gaire del de la plaça de la Vila de Santa Coloma: es tracta de persones amb quadres de drogodependència que, sense comportar perillositat real, tenen comportaments que incomoden els veïns de la zona. 

"El consum de drogues és públic i aquí està bastant normalitzat", explica una veïna

De fet, fa uns 5 anys, l'Ajuntament ja va actuar contra els bars pròxims a l'escola on es reunien aquestes persones, i van tancar les terrasses amb l'objectiu de dificultar els altercats al carrer. Ara, fonts del consistori sostenen que s'ha augmentat la vigilància policial i s'han desplegat operatius conjunts de policia local i Mossos especialment en les entrades i sortides de l'escola -mesura que ha comprovat aquest periòdic-, a més de posar en marxa una sèrie d'inspeccions en els bars focus del conflicte. A més, fa una setmana es van retirar els bancs del carrer que s'aprofitaven per consumir a la via pública.

A la dreta, el pati de l'escola; a l'esquerra, els bars conflictius. / ALBERT BERTRAN

Una veïna del passatge que demana no ser citada amb el seu nom explica per telèfon que "tot i que aquestes persones no tenen contacte amb els nens, el consum amb drogues és públic i aquí està bastant normalitzat. Quan ho veig amb la meva filla li ho poso com mal exemple: '¡Mira què fa la droga, és molt dolenta!'". Daniel García, exdirector de la Biblioteca de Singuerlín -molt pròxima al passatge Sagrada Família- i actual director de la Biblioteca Central, recorda els episodis en què "ens trobàvem xeringues a la part superior de la biblioteca o hi havia persones que estaven ficades en tripijocs als lavabos. Tant la Guàrdia Urbana com l'Ajuntament ens van ajudar sempre".

"Actuar contra els bars o canviar la porta de l'escola"

Arran de les queixes veïnals, representants de l'Ajuntament es van reunir amb representants de l'escola i dels pares i mares. En aquella reunió, les persones afectades van fer dues propostes per a resoldre el problema: "Actuar contra els bars, tancant-los o canviant els horaris perquè no estiguin oberts quan els nens surten i no siguin focus de conflictivitat, a més de rehabilitar les persones que s'hi reuneixen, o bé canviar de carrer la porta d'Infantil de l'escola, cosa que a més ens aniria bé per als qui tenim fills en diferents edificis del centre", apunten les mares del Sagrada Família, que lamenten que la situació esquitxi el model educatiu d'una escola "exemplar". 

L'Ajuntament assegura que està estudiant les propostes dels veïns mentre la vigilància policial normalitza la situació

L'Ajuntament assegura que aquestes propostes "s'estan estudiant" mentre la vigilància i actuacions policials intenten normalitzar la situació i tranquil·litzar els veïns. "El problema és que, malgrat la vigilància policial, el problema segueix existint. Volem que s'actuï de pressa perquè no passi el mateix de sempre: que els pares es calmaran, passarà el temps i no es farà res més", repliquen les mares.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l'Associació de Veïns del Barri de Singuerlín ha declinat participar en aquest reportatge en la trucada amb aquest periòdic.

Santa Coloma de Gramenet