FAMÍLIES EN RISC D'EXCLUSIÓ

Agbar atorga als ajuntaments metropolitans l'última paraula sobre els talls d'aigua

Un nou acord possibilita que siguin les corporacions locals les que decideixin si la mesura està justificada

L'empresa mou fitxa contra el principal argument dels partidaris de la municipalització, que neguen la sobirania dels consistoris

grifo4

grifo4 / BCN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les famílies de ciutats metropolitanes com Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Gavà, CornellàGavàViladecans  tenen una garantia més que, en cas d'estar en situació de pobresa energètica, no se'ls tallarà el subministrament d'aigua.

Aquesta garantia és un nou protocol subscrit durant els últims mesos entre els ajuntaments -l'últim cas, avui, Santa Coloma- i l'empresa Aigües de Barcelona (Agbar), que gestiona el servei d'aigua en aquestes ciutats.

A través d'aquest nou instrument s'estableix que seran els Serveis Socials dels consistoris els que, atenent els criteris de la Llei 24/2015, elaboraran un informe per constatar si les famílies amb dos o més rebuts d'aigua sense pagar -de les quals informarà quinzenalment Agbar- estan en risc d'exclusió social o econòmica. Si és el cas, l'empresa es compromet a garantir el servei.

Resposta a l'onada de municipalització

D'aquesta manera, Agbar atorga als consistoris l'última paraula sobre els talls d'aigua: seran els Serveis Socials municipals -i no una empresa privada, fet que han anat criticant els partidaris de la municipalització del servei- els que decideixin si el tall d'aigua està justificat atenent a les circumstàncies econòmiques i socials de la ciutadania.

De fet, mitjançant aquests acords Agbar mou fitxa contra el principal argument d'aquells que opten per la municipalització a Catalunya, és a dir, que els consistoris no són els que, atenent criteris públics, tenen la sobirania del servei de l'aigua.

El cas més peculiar en aquest sentit és el de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que al mateix temps forma part de l'Associació de Municipis per la Gestió Pública de l'Aigua i ha acordat amb Agbar ser el responsable últim -d'acord a criteris de pobresa energètica- de si el tall del servei està justificat per a famílies de la ciutat amb rebuts impagats.

Fons de Solidaritat o Tarifa Social

En cas que els ajuntaments certifiquin la situació de pobresa energètica, els ciutadans podran acollir-se al Fons de Solidaritat o a la Tarifa Social, depenent de la situació concreta de cada família.

En el primer cas, Aigües de Barcelona cobrirà una part de la factura, la quota fixa i els primers 9 m3, durant quatre mesos a renovar, sempre que Serveis Socials confirmin la situació de precarietat.

En el segon cas, la Tarifa Social, les famílies que la sol·licitin -aquelles amb un nivell d'ingressos inferior a l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), entre d'altres- podran obtenir una reducció del 25 % en la quota del servei de l'aigua; en aquest cas podran sol·licitar-la directament a les oficines de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Ajuntaments signants

Notícies relacionades

Aquest protocol ja ha sigut subscrit entre Aigües de Barcelona i 17 ajuntaments metropolitans: Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Gavà, Viladecans, Esplugues, Sant Adrià de Besòs, Begues, Sant Joan Despí, Sant Climent, el Papiol, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles, Montcada i Reixac, Castelldefels, Sant Feliu, Sant Just i Montgat.

Santa Coloma, per exemple, es preveu que el nou protocol sigui aplicable a unes 578 famílies, que són les que han rebut des de l'any 2012 el Fons de Solidaritat a través del qual Aigües de Barcelona paga el servei d'aigua a famílies de la ciutat amb dificultats econòmiques. Així mateix, a Gavà, són 320 les famílies en situació de pobresa energètica que se'n podran beneficiar.