IMPULS DE L'EIX BESÒS

Santa Coloma reciclarà el Pavelló B de l'Hospital Esperit Sant com a centre ocupacional

L'espai formarà persones amb dificultats d'accés al mercat laboral

La fundació del centre cedeix l'històric edifici al consistori per 50 anys

vvargas38682417 santa coloma de gramenet 31 05 2017 el hospital esperit sant170531180915

vvargas38682417 santa coloma de gramenet 31 05 2017 el hospital esperit sant170531180915 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Servir-se dels vestigis del passat per assentar els fonaments del futur. Amb aquesta premissa, Santa Coloma de Gramenet reciclarà el Pavelló B de l’Hospital de l’Esperit Sant, un dels espais més emblemàtics del seu patrimoni urbanístic, i el consagrarà com un espai obert a la ciutadania, erigint-lo en un centre de formació ocupacional per a persones amb dificultats d’accés al mercat laboral. El projecte culminarà el 2019, quan finalitzin els treballs d’adequació de l’edifici, però va engegar ahir, amb la firma del conveni de cessió de l’espai per part de la Fundació Privada Hospital de l’Esperit Sant i l’alcaldessa de la població, Núria Parlon.

Uns 2.000 alumnes es beneficiaran de l’«àmplia oferta formativa ocupacional» que brindarà el centre, que neix amb una vocació supramunicipal, amb l’objectiu de consolidar-se «com a referència també per a la població en Sant Adrià, Badalona i Barcelona», en ponderació amb el nou marc estratègic de l’eix del Besòs, segons Parlon.

DESAVANTATGE 

El centre prioritzarà la seva proposta als perfils socials que parteixen amb més desavantatge en les seves possibilitats de prosperar en el mercat laboral: «Dones en situació de vulnerabilitat, joves amb una formació acadèmica incompleta i persones més grans de 45 anys», destaca la dirigent.

El projecte s’executarà en dues fases. Una primera en què es rehabilitarà el Pavelló B –amb una superfície de 5.832 metres quadrats sumant-hi superfície construïda i sense edificar– perquè puguin acollir aules, tallers, magatzems, sales de reunions, classes de tutories i de docència, despatxos i sales polivalents, entre altres espais. En un segon període es construiran tallers en els 800 metres quadrats de terrenys que envolten a l’edifici.

INVERSIÓ DE 3,7 MILIONS 

Per a la reforma de l’edifici, que s’anomenarà Centre de Polítiques Actives d’Ocupació Besòs, es destinaran 3,7 milions d’euros, assumits a parts iguals pel consistori colomenc i per capital procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). La conclusió de les obres es preveu per al primer trimestre del 2019, i entrarà en funcionament al llarg d’aquell any.

L’acord implica la cessió gratuïta de l’espai durant mig segle al consistori colomenc «que es compromet al seu manteniment», segons detalla Josep Maria Cortès-Martí, president del patronat de la fundació del centre, que va firmar el conveni juntament amb Parlon en la inauguració de la mostra Del bacil de Koch a la salut per a tots. Cent anys de l’Hospital de l’Esperit Sant (1917-2017), al Museu Torre Balldovina.

RESCAT 

Notícies relacionades

El pavelló estava en desús des del 2007, quan va obrir el nou hospital, ubicat al mateix recinte. D’aquí ve que a la direcció del centre sanitari li semblés oportú «rescatar» l’edifici i entaulés negociacions amb l’ajuntament per destinar-lo a fins que resultessin «productius per a la societat» i per contribuir en la concepció d’un «nou model de ciutat», subratlla Cortès-Martí.

L’edifici es va construir el 1929 i va entrar en funcionament un any després per albergar homes malalts de tuberculosi. El bloc s’integra en el catàleg local de protecció del patrimoni arquitectònic de Santa Coloma de Gramenet, com a element representatiu del paisatge social i econòmic de l’entorn metropolità barceloní de principis i de mitjans del segle passat.