L'ACCO obre 3 expedients sancionadors a Santa Coloma i 2 a Badalona a empreses que incompleixen la llei de pobresa energètica

Són infraccions greus per tallar el subministrament de serveis, sobretot electricitat, des que la llei va entrar en vigor i fins al març del 2017

2
Es llegeix en minuts
ACN / SANTA COLOMA

L'Agència Catalana del Consum (ACCO) ha obert tres expedients sancionadors a Santa Coloma i dos més a Badalona a empreses subministradores que incomplien la llei de pobresa energètica.

En el total de Catalunya són fins a 108 els expedients sancionadors oberts per l'ACCO a empreses per haver comès infraccions relacionades amb mesures urgents per combatre situacions de pobresa energètica.

Es tracta sobretot d'empreses comercialitzadores d'electricitat (Endesa Energia i Endesa Energia XXI) i, en menor mesura, de gas (Gas Natural Serveis i Gas Natural Sud), les que han tallat els serveis a famílies vulnerables sense un informe previ dels serveis socials.

En gairebé el 95% dels casos són els mateixos serveis socials qui denuncien la situació a Consum.

INFRACCIONS GREUS

Aquesta xifra engloba tot el període que va des de finals del 2015, quan va entrar en vigor la Llei 24/2015, fins al 31 de març del 2017.

La directora de l'ens, Montserrat Ribera, ha destacat que totes són infraccions greus per un import de 10.000 euros per expedient.

De moment no n'hi ha cap en ferm, ja que la majoria han estat recorregudes per l'empresa amb un recurs d'alçada.

Per comarques, el Vallès Occidental i el Barcelonès se situen al capdavant, amb 15 i 10 expedients sancionadors respectivament, mentre que per localitats destaca Lleida, amb 24 sancions, i Salt, amb 5.

Del total d'expedients oberts, Endesa Energia i Endesa Energia XXI concentren el gruix més important, amb 53 i 34 respectivament, mentre que Gas Natural Serveis SDG n'acumula 17 i Gas Natural Sud SDG, 4.

MEMÒRIA DE CONSUM

Són dades que ha donat a conèixer la directora de l'Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera, a Girona quan se li ha preguntat per aquest tema durant la presentació de la memòria del 2016 de Consum a la demarcació.

Ribera també ha destacat, com a dada positiva, que cada vegada reben menys denúncies, un fet que demostra, segons va dir, que les empreses estan complint la Llei 24/2015, de pobresa energètica.

ELS MUNICIPIS MÉS AFECTATS

Pel que fa als municipis on s'han obert aquests expedients, i que en bona part s'han denunciat a través de serveis socials, una part important es troben a Barcelona, amb un total de 15 expedients sancionadors, que han tingut lloc a Badia del Vallès (4), Santa Perpètua de Mogoda (2), Rubí (3), Sabadell (2), i a les localitats de Cerdanyola, Ripollet, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, amb un únic cas cada una.

Notícies relacionades

A continuació, apareix la comarca de Barcelona, amb 10 expedients oberts. Concretament, a Barcelona (3), Santa Coloma de Gramenet (3), Badalona (2), i l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià del Besòs amb un únic cas cada un.

Més notícies de Santa Coloma