SOCIETAT

La PAH Gramenet redueix un deute de 200 mil euros a una dació en pagament i un lloguer de 19 euros

Zhue Yang, ciutadana de Badalona, va aconseguir amb l'ajuda de la PAH Gramenet que Catalunya Caixa li oferís igualar a zero el seu deute després de l'entrada en vigor de la Llei 14/2015

1
Es llegeix en minuts
MANUEL ARENAS / SANTA COLOMA DE GRAMENET

El 26 de juliol de 2006Zhue Yang, ciutadana de Badalona, es va hipotecar amb Catalunya Caixa per un import de 240.000 euros, ja que en aquell moment semblava bona idea: el negoci que regentava li proporcionava les expectatives necessàries per tornar el préstec.

Però arran de la crisi financera, els seus problemes econòmics es van anar succeint fins que, el juliol de 2014, Yang va haver de tancar el negoci.

Després d'alguns intents infructuosos, el banc no li oferia res que la satisfés, fins que la Lijuan, una amiga que estava essent assessorada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Santa Coloma de Gramenet (PAH Gramenet), li va recomanar que s'acostés a la PAH de Badalona, on no van poder ajudar-la per tenir problemes amb l'idioma.

Acte seguit va decidir anar a la PAH Gramenet, on, malgrat els seus encara patents problemes amb l'idioma, “es va anar empoderant i seguint els passos que li recomenàvem”, com afirmen des de la Plataforma.

En un primer moment, el banc només li donava l'opció de la dació sense lloguer, encara que el juliol de 2015 ja havia entrat en vigor la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de la vivenda i la pobresa energètica.

Va ser llavors quan Zhue Yang va tornar a demanar el lloguer i, com expliquen des de la PAH, “finalment, Catalunya Banc S. A. va realitzar, a data de 4 de novembre de 2015, oferiment de dació en pagament i lloguer social”.

LLOGUER SOCIAL MOLT BARAT

La sorpresa per als membres de la PAH va ser la quantia del deute del lloguer social perquè, segons asseguren des de la PAH colomenca, es tracta d'un dels casos més espectaculars que han dut per la ínfima quantia del lloguer.

“El deute pendent a data de 14 de gener de 2016 era de 211.598,69 euros; el 16 de gener de 2016, només dos dies després, el deute havia descendit a 0 gràcies a la dació en pagament i el lloguer social a pagar era de 19,70 euros al mes, ja que els ingressos de Yang eren 197 €/mes”, expliquen des de la PAH Gramenet.

Notícies relacionades

Lijuan, l'amiga de Yang, també va firmar dació en pagament i lloguer de 150 €, quantitat més alta que la del lloguer de la seva amiga. Però a la PAH afirmen que “aquest cas no deixa de ser també significatiu, ja que la Llei 24/2015 no havia entrat encara en vigor i no hi havia instrument legal que el justifiqués com ara”.

Més notícies de Santa Coloma a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA