Samuel Aranda: "Totes les fotos del meu reportatge a 'The New York Times' es van fer a Espanya"

El fotògraf de Santa Coloma nega les acusacions del ministre d'Exteriors, que diumenge va insinuar que una foto del treball d'Aranda es va fer a Grècia

"Margallo es devia confondre amb Telemadrid sobre aquestes fotos", va comentar jocós a l'espai 'Àgora' de TV-3

Fotografia de Samuel Aranda publicada al ’The New York Times’ feta a Terrassa a María Angeles Merino, al rebre la notificació que seria desnonada.

Fotografia de Samuel Aranda publicada al ’The New York Times’ feta a Terrassa a María Angeles Merino, al rebre la notificació que seria desnonada. / SAMUEL ARANDA / THE NEW YORK TIMES

1
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / Santa Coloma de Gramenet

El colomenc Samuel Aranda, guanyador del World Press Photo 2012, torna a estar a l'ull de l'huracà. Aquest diumenge, a l'espai 'El Objectivo' de La Sexta, conduït per Ana Pastor, el ministre d'Exteriors, García-Margallo, es va referir a la imatge d'una persona buscant entre les escombraries, inclosa en un reportatge d'Aranda que 'The New York Times' va publicar el setembre passat, i poc després va deixar entendre que la fotografia havia estat feta a Grècia i no a Espanya.    

El treball d'Aranda, titulat 'A Espanya: austeritat i fam', retratava la realitat de famílies desnonades, persones que buscaven en contenidors --com la de la foto-- i menjadors socials en el marc de la crisi econòmica i social que viu l'Estat. 

24 hores després de les declaracions del ministre i entrevistat a l'espai 'Àgora' de TV-3, Samuel Aranda va negar les acusacions i va carregar contra aquestes paraules: “No sé si és un lapsus que ha tingut, degut a l'edat, o si és que es va confondre amb Telemadrid, que sí que va fer servir imatges de Grècia per il·lustrar un tema del 15-M. No, les fotos estan fetes a Espanya i moltes a Catalunya”.

Aranda, en una entrevista conjunta amb Emilio Morenatti, premi Ortega y Gasset de periodisme gràfic 2013 i Fotopress 2009, va assegurar no entendre aquesta tàctica de difamació: “En estats autoritaris com Egipte, Mubàrak també deia que els periodistes estrangers estaven donant una mala imatge del país”, va recordar.

Una simple comprovació dels rètols dels comerços que surten al fons de la fotografia centre de la polèmica permeten comprovar ràpidament com la imatge va ser captada al carrer Barcelona de Girona.

RETORN DE SÍRIA

Notícies relacionades

El fotògraf de Santa Coloma va tornar fa tres setmanes de Síria, en un reportatge sobre les possibles armes químiques que estaria utilitzant el règim d'Al-Assad que li va encarregar el mateix 'The New York Times'. Aranda va avançar al programa conduït per Xavier Bosch que en el transcurs de la investigació no van trobar evidències de l'ús d'aquestes armes químiques.

Llegiu més informacions de Santa Coloma a l'edició local