CONCURS NASCUT A SANT MARTÍ FA SIS ANYS

Un 'Planeta' de barri

Una petita editorial del Poblenou organitza un certamen literari que promociona autors novells

Els premiats reben 1.800 euros, una estatueta i la publicació de la seva obra

2
Es llegeix en minuts
L. B. / BARCELONA

Darrere del certamen literariParaules a Icària, que ja prepara la seva vuitena edició amb la col·laboració del Districte de Sant Martí, hi ha el somni de la propietària d'una petita editorial del barri del Poblenou anomenada Edicions Saragossa, fundada el 1992 en uns baixos del carrer de Fernando Poo. «La idea inicial era donar servei a unes altres empreses. Els nostres clients principals eren editorials de llibres de text, però també havíem treballat amb el Parlament i amb universitats», recorda la seva propietària, Rosa Maria Zaragoza.

La idea d'organitzar un concurs sorgeix el 2009, arran de la presentació de la novel·la La moneda de malfat, d'Àfrica Ragel, a la sala de plens de la seu del districte. «Feia tres anys que editàvem els nostres propis llibres i sempre havia volgut organitzar un certamen literari. Em semblava una cosa molt llunyana, però allà em van animar a tirar endavant el projecte. L'Ajuntament s'encarregaria del premi econòmic i de l'estatueta, i Edicions Saragossa, de la publicació», afegeix Zaragoza, de 64 anys, també directora del certamen i llicenciada en Bellas Arts.

Trampolí per a novells

Veïna i enamorada de la Rambla del Poblenou, Zaragoza va tenir clar quin seria el nom del certamen des del primer moment. «Per una banda, Paraules a Icària es refereix a les arrels del barri: als icarians, als utòpics. Volia donar veu a tothom. No són paraules des d'Icària, sinó a Icària. La preposició és clau», subratlla l'editora.

El concurs literari i l'editorial mateixa estan molt dirigits a l'impuls d'autors nous de dins i de fora del districte. «A l'hora d'escollir llibres, em decanto pels que afavoreixen la convivència -afegeix Zaragoza-, amb uns valors positius com l'amor a la vida però amb sentit crític».

Els autors que estiguin interessats a participar en la pròxima edició del premi tenen fins al pròxim 30 de novembre per enviar un cedé i cinc còpies en paper a l'apartat de correus 21110. Els dos guanyadors, a les categories Cistell (prosa) i Ritmes (poesia), rebran 1.800 euros i veuran el seu llibre publicat el pròxim dia de Sant Jordi.

Notícies relacionades

En l'última edició, la setena, els guanyadors van ser Laura Mencía González, per Vet aquí la teva mare, i  José Luís García Herrera, amb el llibre de poesia Bella Ciutat Vella«Guanyar un premi amb la teva primera novel·la perquè ha sigut escollida per un jurat, per gent que n'entén, és una injecció d'autoestima i motiva», explica la debutant Mencía, que invertirà part del premi en accions de promoció del llibre.

Maria Aladern, de 73 anys, va aconseguir l'estatueta el 2012 amb una altra opera prima, Camins d'arrels«Quan vaig tancar el colmado em vaig dedicar a escriure. Primer vaig haver d'aprendre, i per això em vaig apuntar a l'Ateneu Barcelonès», recorda Aladern, que també va publicar el seu segon llibre, El bram de l'aigua, a través de l'editorial del Poblenou. «M'agrada com treballen i va ser la meva primera opció», afegeix aquesta escriptora tardana. H