Propostes per a la diada

Música i cine: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

Música i cine: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022
3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Hey! Julio Iglesias y la conquista de América’

Hans Laguna. Contra. 472 pàgines. 23 €

Ara que ‘The New York Times’ descriu Rosalía com a «l’exportació més gran del pop espanyol des de Julio Iglesias» potser ha arribat el moment de prendre’s el cantant madrileny seriosament més enllà de la seva condició de mem errant. Hans Laguna ho fa en un revelador, rigorós i ameníssim assaig sobre l’exitós assalt de Iglesias al mercat nord-americà.

‘Auambabuluba Balambambú’

Nick Cohn. La Felguera. 404 pàgines. 23 €

Ufanosa reedició, amb pròleg de Kiko Amat, d’aquesta personalíssima aproximació a la història del rock, que desborda entusiasme i totalitarisme juvenil, la primera edició del qual es remunta a 1968, quan l’autor tenia només 22 anys. Un títol fonamental que va consagrar la idea que la passió és molt més important que el rigor al parlar de música pop.

’The Storyteller. Històries de vida i música’

Dave Grohl. Libros Cúpula. 392 pàgines. 23 €

Com a bateria de Nirvana i ‘frontman’ de Foo Fighters, Dave Grohl ho ha viscut tot, i dues vegades. En aquest llibre de memòries, el músic aboca la seva incomparable experiència en el món del rock en poc més d’una vintena de relats curts escrits amb una gràcia innegable que aconsegueixen resultar inspiradors sense caure en l’afectació ni en la falsa modèstia.

’Amoroso. Una biografia de Joao Gilberto’

Zuza Homem de Mello. Libros del Kultrum. 464 pàgines. 23 €

A més de revisar amb punteria la trajectòria de l’artista que va obrir nous camins en la música popular brasilera, la primera biografia de Joao Gilberto és l’emocionant testimoni d’una admiració genuïna que va portar l’autor a seguir durant dècades les empremtes de l’esquiu geni bahià, a guanyar-se la seva amistat i a convertir-se en el seu confident.

‘Un chaval de barrio’

Bobby Gillespie. Contra. 456 pàgines. 24 €

Des de la seva infància dickensiana en un conflictiu barri obrer de Glasgow fins a l’apoteòsic llançament de ‘Screamadelica’, l’elapé que el 1991 va canviar les regles del rock britànic, el carismàtic cantant de Primal Scream repassa amb honestedat, lucidesa, passió i compromís els avatars d’una vida marcada pel poder transformador de la música.

‘Planes para conquistar Berlín’

David Granda. Libros del KO. 504 pàgines. 23,90 €

L’atac d’un grup de neonazis al públic congregat en un concert clandestí de punk en una església protestant del Berlín Oriental, el 1987, és el punt de partida per a una investigació exhaustiva i un relat absorbent sobre els mecanismes de repressió de la dissidència cultural en els règims totalitaris. Stasi, drogues i rock and roll.

‘Ford Apache. Cien momentos de un genio del cine’

Antonio Rivero Taravillo. Sílex. 268 pàgines. 23 €

A més d’assagista, traductor i apassionat cinèfil, l’autor d’aquest homenatge a un dels grans del setè art és, sobretot, poeta. I aquesta condició dona fondària a un joiós i emocionant recompte de moments memorables de l’obra de John Ford en què el record personal es barreja amb l’apunt erudit. Homèric, sí, però també divertit.

‘¡Viva Rusia!’

Luis García Berlanga, Rafael Azcona, Jorge Berlanga, Manuel Hidalgo. Pepitas de Calabaza. 160 pàgines. 17 €

L’última col·laboració entre Berlanga i Azcona va ser el guió de la pel·lícula mai rodada que havia de posar fi a la saga dels Leguineche, aquell grotesc fresc de la transició espanyola que es va iniciar el 1978 amb ‘La escopeta nacional’ i que aquí conclou, en un desopilatiu relat ambientat el 1992 que va quedar dipositat en una caixa forta. Fins ara.

‘Pasolini. El último profeta’

Miguel Dalmau. Tusquets 548 pàgines. 23 €

En l’any del centenari del cineasta, escriptor i poeta bolonyès, figura clau de la intel·lectualitat europea del segle XX, Miguel Dalmau segueix el seu rastre de troballes i contradiccions, remarca la condició visionària de tota la seva obra i aixeca el vel de misteri del seu brutal assassinat en una biografia que ha sigut distingida amb el premi Comillas 2022.

‘Thelma, Louise y yo’

Notícies relacionades

Martine Delvaux. Laertes. 190 pàgines. 18 €

L’escriptora canadenca parteix de l’anàlisi de la pel·lícula ‘Thelma i Louise’ per brindar una efervescent barreja d’assaig sociocultural i diari íntim que connecta el film amb la cultura contemporània, amb l’experiència personal de l’autora i, sobretot, amb el destí universal de les dones i el camí que han recorregut en els últims 30 anys.       

Temes:

Sant Jordi