Propostes per a la diada

Cine i música: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021

Del centenari de Berlanga al ‘so Laurel Canyon’ i de Bergman a Rosalía, alguns suggeriments per llegir sobre el que veiem i el que sentim

Cine i música: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021
5
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Berlanga. Vida y cine de un creador irreverente’

Miguel Ángel Villena. Tusquets. 22 €

A partir del testimoni d’una trentena de persones, l’obra guanyadora del 33è premi Comillas de Historia, Biografía y Memorias esmicola, sense eludir els racons foscos, la complexa personalitat del cineasta valencià nascut fa un segle i repassa la seva imbatible filmografia com a lúcid reflex de l’Espanya de la segona meitat del segle XX.

‘Sagitario films. Oro nazi para el cine español’’

Santiago Aguilar. Shangrila. 23 €

La fascinant història sobre com un comerciant alemany que va fer fortuna a Espanya durant la Guerra Civil esprement la seva filiació nazi i les seves connexions amb l’entorn de Hitler (i de Göring), va finançar amb l’ajuda de testaferros i la protecció del règim franquista un petit empori cinematogràfic per esquivar el cèrcol aliat entorn de l’or alemany.

‘El gran adiós’

Sam Wasson. Es Pop. 23 €

Minuciosa i absorbent reconstrucció de l’agitat procés de gestació i rodatge de ‘Chinatown’, de Roman Polanski, un títol fonamental que Wasson eleva aquí a la categoria d’epítom de la transformació que va experimentar Hollywood a la dècada dels 70. Ideal per complementar la lectura de ‘Moteros tranquilos, toros salvajes’, de Peter Biskind.

‘Reina del grito’

Desirée De Fez Blackie Books. 18,90 €

L’autora, crítica de referència en l’àmbit del cine de terror, passa revista a algunes de les seves pors més íntimes i estableix un revelador joc de miralls amb una vintena de pel·lícules clau del gènere. Un viatge al cor dels horrors quotidians que es mou amb desimboltura entre la confessió dolorosa, l’anàlisi perspicaç i l’anècdota hilarant.

‘La buena voluntad’

Ingmar Bergman. Fulgencio Pimentel. 22 €

L’editorial de La Rioja inicia la recuperació de l’obra literària del tità d’Uppsala amb la primera entrega de la seva «trilogia familiar», una profunda indagació en la memòria personal que comença allà on acabava ‘Fanny i Alexander’ i que Bille August va portar a la pantalla (en forma de sèrie i de pel·lícula) amb el títol de ‘Les millors intencions’.

‘Wes Anderson’

Ian Nathan. Libros Cúpula. 28,50 €

Després de dedicar monografies a Tarantino, Tim Burton i els germans Coen, el periodista cinematogràfic Ian Nathan es passeja pel colorista i molt reconeixible univers creatiu d’Anderson en un luxós volum que analitza amb rigorosa admiració tots els títols del realitzador texà i que inclou un desplegable de vuit pàgines que és una alegria per a la vista.

‘Metrópolis’

Christian Montenegro. Libros del Zorro Rojo. 18,90 €

Línies geomètriques i efectes lluminosos en trames de grisos sobre un rigorós fons negre, en unes pàgines tan avantguardistes com la mateixa, i mítica, pel·lícula de Fritz Lang de 1927 a què rendeix homenatge aquesta novel·la gràfica de l’autor argentí. Hi emergeix la figura del Ser Máquina en aquesta Metrópolis on una elit rica explota els treballadors al servei de les màquines.

‘La venganza de la naturaleza’

Carlos Tabernero Holgado. UOC. 23 €

De ‘Nanuk el esquimal’ a ‘Lo que arde’, aquesta nova entrega de la molt recomanable col·lecció ‘Filmografías esenciales’ passa revista a 50 pel·lícules que al llarg de l’últim segle han abordat, amb una gran varietat de mirades, però amb un mateix afany de comprendre, els importantíssims reptes mediambientals que marcaran la nostra futura vida al planeta.

‘Hotel California’

Barney Hoskins. Contra. 23 €

Un vívid relat de l’auge i caiguda de la vibrant escena musical que va florir a Laurel Canyon entre finals dels 60 i principis dels 70, un lloc de trobada d’artistes talentosos i egos problemàtics inflats pel consum de drogues i per l’avidesa d’una indústria desitjosa d’acabar amb el somni ‘hippy’ per començar a guanyar diners de veritat.

‘Amor crónico’

Chris Frantz. Libros del Kultrum. 22 €

Després de veure com la popularitat de David Byrne amenaçava de monopolitzar el relat sobre els Talking Heads, el bateria i cofundador de la banda novaiorquesa ofereix aquí la seva versió de la història mentre glossa la seva llarga història d’amor amb la baixista Tina Weymouth i analitza l’inesperat impacte del Tom Tom Club, el projecte paral·lel de tots dos.

'Héroes de leyenda’

Antonio Cardiel. Plaza & Janés. 21 €

L’autor és germà de Joaquín Cardiel, baixista d’Héroes del Silencio, i això li ha donat un accés gairebé il·limitat (gairebé; l’esquiu Bunbury ha preferit mantenir-se’n al marge) als racons de la popular banda saragossana per reconstruir la història de la seva ascensió fenomenal i el seu final abrupte en un llibre amb pretensions de biografia definitiva.

‘La Rosalía. Ensayos sobre el buen querer’

Diversos autors. Errata Naturae. 19,90 €

Amb la coordinació de Jorge Carrión, una dotzena d’autors s’enfronten al ‘fenomen Rosalía’ des d’àmbits diversos (la música, la imatge, les lletres, els orígens, la indústria, el gènere, la posada en escena, la controvèrsia...) per compondre el retrat múltiple d’una artista amb una presència devastadora que ha arribat a l’estatus de fetitxe contemporani.

‘Rocks on the road’

Ferran Sendra. Lenoir. 38,50 €

Després de quatre dècades al peu d’escenari, l’indispensable fotògraf barceloní recorre els Estats Units i el Regne Unit per capturar el batec d’alguns dels escenaris que han inspirat la banda sonora de la seva vida, des del Cadillac Ranch de Amarillo, Texas, immortalitzat per Bruce Springsteen, a les platges de Brighton del ‘Quadrophenia’ dels Who.

‘Made in Spain’

James Rhodes. Pla B. 19 €

El carismàtic pianista anglès, que amb el llibre autobiogràfic ‘Instrumental’ es va convertir en la veu de les víctimes d’abusos sexuals durant la infància, relata la seva fascinació (lingüística, gastronòmica, política i sentimental) per Espanya, país on s’ha construït una vida nova i on assegura que ha trobat el seu lloc veritable al món.

‘Asuntos peligrosos’

Notícies relacionades

Wayne Kramer. Neo Person. 19,90 €

Les memòries del guitarrista de la incendiària banda de Detroit MC5 tenen tot el que converteix en excitant el gènere de les biografies de músics de rock: sexe, drogues, activisme polític, temptatives d’èxit mal gestionades, mals rotllos entre companys de grup, fracassos sonors, delinqüència, presó i rehabilitació. Una vida per ser explicada.